Gyergyószentmiklósi fiatal képviselte a székely hokit az ifjúsági olimpián

Gergely Imre 2020. január 21., 10:18

Életre szóló élményekkel és új barátokkal gazdagodott a tizenhat éves Antal Csongor a svájci Lausanne-ban megrendezett Téli Ifjúsági Olimpiai Játékokon. Érmet ugyan nem sikerült szereznie, de ettől függetlenül nagy öröm számára, hogy jelen lehetett a sporteseményen.

Antal Csongornak nagy élményt jelentett a svájci Lausanne-ban jelen lenni Fotó: Antal Csongor

A Gyergyószentmiklósi ISK sportolója a romániai jégkorongozó fiúk közül egyedüliként nyert jogot arra, hogy részt vegyen az ifjúsági olimpián. Még augusztus elején rendezték meg a válogatóversenyt a hazai hokis tehetségek számára, és az ott indulóknak abban az időszakban alig pár jégedzés után kellett bizonyítaniuk a kötelező ügyességi és gyorsasági feladatokból. Így nagyon nehéz volt helytállni. Antal Csongor időeredménye és teljesítménye azonban így is megütötte a mércét, és novemberben az olimpia szervezőitől érkezett az értesítés: készülhet a világversenyre.

A három a három elleni versenyszámban nem nemzeti válogatottak, nem igazi hokicsapatok mérkőztek meg Lausanne-ban, hanem a különböző országokból kijutott sportolókat nyolc csapatba sorolták, és egy-egy színbe öltöztetve játszottak. Három-három játékos alkotott egy sort, és percenként, jelzésre egyszerre zajlottak a cserék. Csongor a sárga csapatba került.

{A}

„Nagyon jól éreztük magunkat. Volt, akiket már korábban is ismertünk hokis táborokból, de a többség itt találkozott először. Én egy spanyol, egy fehérorosz és egy olasz sráccal voltam egy sorban, cserélgettük egymást. Úgy adódott, hogy mindenki csatárt játszott a saját otthoni csapatában, így nem volt mindenkinek fix pozíciója, hanem úgy mentünk, ahogy a helyzet hozta.

Mindannyian nagyon élveztük a játékot. Óriási élmény volt, több meccsünk is telt ház előtt zajlott a hatalmas csarnokban

 – mondta Csongor, aki az említettek mellett még cseh, belga, holland, mexikói, svájci, francia és osztrák csapattársakkal küzdhetett együtt.

Antal Csongor, illetve Sonia Iris David és Emilia Munteanu az olimpián Fotó: Antal Csongor

A torna során a nyolc csapat mindegyike hét meccset játszott, és a legjobb négy jutott az elődöntőbe. Csongorék, vagyis a sárgák két győzelmet értek el, de ezzel nem juthattak tovább. Ettől függetlenül felejthetetlen élménynek tartja, hogy résztvevője lehetett az ifjúsági olimpiának.

Antal Csongor remélhetőleg még sok nagy sikert és élményt gyűjt a sportban, miután már bemutatkozhatott a magyar U15-ös válogatottban is. Célja, hogy minél többre vigye a jégkorongban, legalább EBEL-szintű játékos szeretne lenni.

Magyar hokis érmek Lausanne-ban

A 3–3-as hokitornát egyébként a zöldek nyerték meg, és velük egy magyarországi játékos, a kapus Hegedüs Levente aranyérmes lett. A magyar jégkorongozók még egy ezüstöt is szereztek, a női mezőnyben Márton Luca a fekete csapat tagjaként lett második. Két magyar játékos lett bronzérmes: Metzler Regina a kék lányokkal, Ivády Milán a fiúk barna színű csapatával állhatott dobogóra. Antal Csongor mellett Romániából még két lány jégkorongozó jutott ki az ifjúsági olimpiára. A bukaresti Sonia Iris David és a galaci Emilia Munteanu együttese sem jutott be a női torna négy legjobb csapata közé.