Erkel Ferenc Bánk bánja a magyar kultúra napján

Antal Erika 2020. január 20., 19:22

A magyar kultúra napjának tiszteletére Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa harmadik alkalommal szervez közösen a Maros megyei önkormányzattal nagyszabású ünnepi rendezvényt: szerda este 7 órától a Kultúrpalota nagytermében Erkel Ferenc Bánk bán című operáját tekintheti meg a marosvásárhelyi közönség.

Közös sajtótájékoztató a rangos eseményről. Balról jobbra: Bocskor Lóránt, Szüts Apor, Tóth László, Péter Ferenc, Molnár Levente, Novák Péter Fotó: Haáz Vince

A 2018-ban és a 2019-ben szervezett magyar kultúra napi rendezvények nagy népszerűségnek örvendtek, a mostani iránt is óriási az érdeklődés, ami azt jelenti, hogy helyesen döntöttek, amikor elhatározták, hogy egy-egy rangos zenei eseményt szerveznek Marosvásárhelyen – mondta Tóth László főkonzul a Kultúrpalota Tükörtermében tartott hétfő délutáni sajtótájékoztatón.

{A}

Péter Ferenc, a Maros megyei önkormányzat elnöke úgy fogalmazott, hogy a kultúra a legfontosabb dolog az életünkben, amire sosem tudunk elég időt szánni. A Bánk bán megzenésítőjének, Erkel Ferencnek a portréja díszíti többek közt a Kultúrpalota egyik üvegablakát, de a Bánk bánból is vannak jelenetek a homlokzaton – hívta fel a figyelmet az elnök arra, hogy a legjobb helyre érkezik az előadás. A sajtótájékoztatón jelen levő Szüts Apor karmester elmondta, amíg szívesen látják Erdélyben és Székelyföldön, addig szívesen jön, hogy együttműködjön az itteni művészekkel, részt vegyen az anyaországi és erdélyi alkotók közös munkájában.

Novák Péter magyarországi rendező Fotó: Haáz Vince

Megtiszteltetés a megkeresés

A Bánk bán rendezője Novák Péter elmondta, tulajdonképpen ő is hazajön Marosvásárhelyre, hiszen már négyéves kora óta itt töltötte a nyarait, később a Nemzeti Színházzal is szoros kapcsolatba került. Katona József darabjáról úgy fogalmazott,

olyan mű ez, amely képes megszólítani a mindenkori nézőt, és amelyet Erkel Ferenc zenéje még nagyobb magasságokba emel.

Az összetartozásról és összefogásról, a hazatérésről beszélt Molnár Levente operaénekes is, aki elárulta, itthon sokkal nehezebb énekelnie, hiszen a meghatottságtól sokszor a sírás fojtogatja. „Katarzist fog okozni az embereknek” – ígérte az énekes a szerda esti produkcióval kapcsolatosan.

2020 a nemzeti összefogás éve, amely olyan folyamatos tetteket kell jelentsen, amelyre száz év múlva is emlékeznek és emlegetik majd – hangsúlyozta Bocskor Lóránt kulturális menedzser, aki szintén székelyföldi származású, és szintén szívügyének tekinti a rangos kulturális programok létrehozását.

Molnár Levente világhírű operaénekes Fotó: Haáz Vince

A magyar kultúra napja

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeli a világ magyarsága január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le egy nagyobb kéziratcsomag részeként és jelölte meg dátummal Csekén a Himnusz kéziratát.