Amíg elérhető közelségben van az ételmaradék, addig a medvék jelenlétére is számítani kell

Fülöp-Székely Botond 2020. január 21., 09:05

A szeméttárolók vonzzák a székelyudvarhelyi Cserehát lakónegyedbe az aktív nagyvadakat, ezért a Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász Egyesület medvebiztos kukákat rendelt, amelyeket a szemételszállító vállalattal egyeztetve helyezne ki. A medvék befogásával is próbálkoznak.

Kukázó medve Tusnádfürdőn. Az ehhez hasonló helyzeteket szeretnék elkerülni Székelyudvarhelyen is. Képünk illusztráció Fotó: Pinti Attila

Öt medvét is látni időnként a Cserehát lakónegyed környékén, amelyeket az ottani szeméttárolók vonzanak a helyszínre – tudtuk meg Mărmureanu-Bíró Leonárdtól, a Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász Egyesület igazgatójától.

{A}

A szemetet a kukába

A szakember elmondta, hogy

a helyzeten lényegesen javítana, ha az emberek nem a tárolók mellé, hanem azokba tennék az ételmaradékokat, hiszen a veszélyes nagyvadakat a szagok vonzzák.

„Addig semmiképp sem szűnik meg a probléma, amíg az emberek be nem tartják ezt az egyszerű dolgot” – jelentette ki. Az egyesület ugyanakkor óvintézkedésként pályázott a Tusnádfürdőn alkalmazottnál hatékonyabbnak vélt medvebiztos tárolók megvásárlására is, amelyeket egyebek mellett a Cserehát negyedben és a Szabók utcában helyeznének ki. Már meg is rendelték ezeket, de a kihelyezésük előtt még egyeztetniük kell a szemételszállító vállalattal, hiszen ezek kiürítéséhez jó eséllyel módosításokat kell majd végezni a kukásautókon. „Egyébként láttam már olyan megoldást is, amikor a csapóajtóval felnyitható tárolókat a földbe süllyesztették. Ez egyszerű, ugyanakkor nagyon hatékony módszer a medvék ellen, hiszen a nagyvadak nem érik el az ételmaradékokat” – magyarázta.

Felelőtlenség a medvék által látogatott csapda környékére menni Fotó: Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász Egyesület

Látogatott medvecsapda

A helyzet másik megoldásaként csapdával igyekeznek befogni a Csereháton kószáló medvéket, ám problémát okoz, hogy többen látványosságnak gondolják a szerkezetet, ezért kimennek megnézni. Mărmureanu-Bíró Leonárd rámutatott, ez nem helyes, hiszen

nem csak saját testi épségüket veszélyeztetik a felelőtlen személyek, de a nagyvadak befogását is gátolják.

A medvék ugyanis rögtön továbbállnak, amint felfigyelnek az emberek nyomaira. „Mintha javulna a helyzet az utóbbi időben, hiszen nem nagyon látunk személyeket a csapda körül a vadkamerás felvételeken. Ehhez azonban az kellett, hogy mind a helyieknek, mind pedig a környékbeli juhászoknak egyenként megmutassuk a medvékről készült felvételeket. Csak ekkor értették meg, hogy nem jó ötlet a helyszínen kíváncsiskodni.

Fontos, hogy mindenki megértse, valóban veszélyben van az élete, ha a medvecsapda közelében tartózkodik

– fogalmazott a szakember. Hozzátette, egy alkalommal már sétált be medve a csapdába, amelynek az ajtaja is lecsapódott – de mire a helyszínre értek már nem volt ott. A vadász úgy véli, hogy a bocsok mehettek be előre, és az anyjukra esett rá – meglehetősen kis magasságból – a csapda ajtaja, ezért szabadulhattak ki.