Ahol a templomban bújócskáznak a gyermekek

Barabás Orsolya 2020. január 20., 13:13

Kibővítik a Gyergyószentmiklós felszegi részén 2018 őszén indított óvodát, hogy két csoportban járhassanak a gyermekek.

Bővítik az óvodát a gyergyószentmiklósi Munkás Szent József-plébánián Fotó: Barabás Orsolya

Közel két évbe telt, amíg minden engedélyt be tudtak szerezni ahhoz, hogy elkezdhessék a Munkás Szent József-plébánia épületében működő óvoda bővítését.

Portik-Hegyi Kelemen főesperes-plébános érdeklődésünkre elmondta, a magyar kormány óvodaépítő programjának köszönhetően húszmillió forintot kaptak, amiből felújítják a régi iskola épületét, ahol jelenleg a plébánia és az óvoda működik. A munkálatok során a három meglévő termet átalakítják és egy újabbat is kiépítenek, hogy két csoportban tudjanak tanulni a gyermekek. Jelenleg egy csoportba huszonkét óvodás jár.

Nem titkolt szándékunk, hogy ebből idővel katolikus óvodát alakítsunk ki

– mondta Korom Imre, a Munkás Szent József-templom plébánosa.

Fotó: Barabás Orsolya

A felszegi gyermekek a templom mellett található kis játszóteret is szívesen használják, hiszen nincs ilyesmi a környéken. „Öröm számomra, hogy élettel töltik meg a templom körüli területet. Érdekes élmény volt, amikor láttam, hogy a templomban bújócskáznak: mivel mindig nyitva van, az egyik gyermek a gyóntatószékben bújt el. Meg is kérdezte tőlem,

papbácsi, bűnt követtem el, hogy a gyóntatószékben bújtam el?

Nem – mondtam –, így kell kezdeni, annak idején, én is így kezdtem” – mesélte a plébános.

Korom Imre a további tervekről elárulta, hogy már a templomépítést követően megfogalmazódott az elképzelés egy harangtorony megépítésére. „Huszonhárom méter magas tornyot szeretnénk, benne a harangokkal. Bízunk a sok jó ember segítőkészségében, és hogy sikeresen tudunk pályázni, hogy az elkészült terveket minél előbb kivitelezhessük.”

{A}