Remélhetőleg a szelektív hulladékgyűjtés kérdése is megoldódik Maros megyében

Hajnal Csilla 2020. január 20., 14:59

Folyamatban van Marosvásárhely szemétgyűjtési terheinek megoldása. Jelenleg a megyei tanács által meghirdetett versenytárgyalásra jelentkezett vállalatok műszaki elbírálása zajlik. A fenntarthatóbb szemétgyűjtésre várva a civilek maguk kezdeményeztek szelektív gyűjtést a városban.

Lassú előrelépés. A civil szféra és egy nagyáruház már eredményt ért el Fotó: Gálna Zoltán

Ami egy nyugati társadalomban a higiénia és a civilizált városkép egyik alappillére, az nálunk még luxusnak számít. A szemétkérdés Marosvásárhelyen „örökzöld” téma, bár még távol áll a város a „zöld” címkétől, azaz az ökológiailag fenntarthatóbb, szelektív gyűjtéstől.

{A}

A műszaki ajánlatoknál tartanak

Az Európai Unióban érvényes jogszabályok szerint a településeken már jó néhány éve szelektíven kell gyűjteni a hulladékot. Ez azonban Maros megyében sem valósult még meg teljesen. A Maros Megye Tanácsa által meghirdetett második versenytárgyalásra tavaly november 26-áig jelentkezhettek azok a cégek, amelyek az itteni szemetet a szemétgyűjtőbe és -kezelőbe szállítanák. Két vállalkozás tett le iratcsomót, ezeknek még zajlik az elbírálásuk. Jelenleg a műszaki ajánlatokat nézik át, és tisztázási kérdéseket küldtek a cégeknek, hogy minden apró részletben biztosak legyenek, majd miután ezekre választ kaptak – háromnapos határidővel várják a válaszokat –, következhet a pénzügyi ajánlat – mondta el a Székelyhonnak Tóth Brezovszky Andrea, a Maros megyei önkormányzat által működtetett Ecolect Egyesület elnöke. Hozzátette,

nagyon szeretnék, és mindent megtesznek azért, hogy minél hamarabb szerződést köthessenek a megfelelő céggel, amely civilizáltan elszállítja Marosvásárhely szemetét.

Fotó: Haáz Vince

Ha pár héten, hónapon belül meglesz a licit eredménye, Maros megye összes vegyes szemetét Kerelőszentpálra szállítják, a szelektívet pedig Maroskeresztúrra, és ugyanitt választják majd szét az újrahasznosíthatót. A 2-es zóna, vagyis Marosvásárhely és közvetlen környékének vegyes hulladékát is Kerelőszentpálra viszik előbb, ahol megfelelő technikai eszközökkel – összenyomással, a nedvesség kiszorításával – csökkentik a szemét szervesanyag-mennyiségét, ezáltal mintegy 18–19 százalékkal redukálva a súlyát – fejtette ki Tóth Brezovszky Andrea.

Szelektív begyűjtőt helyeztek el a nagyáruháznál

Más mód nem lévén, egyelőre maradnak a civil kezdeményezések, amelyeket pár elkötelezett marosvásárhelyi szervez néhány heti rendszerességgel.

A lakosok által külön gyűjtött és tisztára mosott PET-palackokat, üvegeket, papírokat, fémdobozokat, elektronikai hulladékot a Dózsa György úton lévő Kaufland nagyáruház parkolójában veszi át egy újrahasznosítható hulladékot szállító vállalat autója.

A kezdeményezők és számos marosvásárhelyi örömére néhány hete az említett nagyáruház is szelektív begyűjtőt helyezett ki a parkolójában. Ide legtöbb háromliteres PET-palackokat, üvegeket (befőttesen kívül) és egyliteres vagy annál kisebb alumíniumdobozokat lehet bedobni. Január 31-éig az automata legkevesebb öt bedobott tárgy után ad egy kupont is, amely 20 százalékos kedvezményt biztosít a nagyáruházban található egyik termékcsoportra.

Nyugaton miért működhet?

A legtöbb nyugati országban nem azért működik olyan jól a szelektív hulladékgazdálkodás, mert mindenki elvi kérdésként közelíti meg és környezettudatosan él, hanem főként azért, mert nagyon sokba kerül a lakosságnak a háztartási szemét elszállítása. A Dániában megtermelt szemétnek például csupán hét százaléka köt ki a szeméttelepen, a maradék 93 százalékot vagy újrahasznosítják, vagy speciális erőművekben eltüzelik, hogy elektromos vagy fűtőenergiát nyerjenek belőle. A műanyag flakonok, sörösdobozok és sörösüvegek visszaváltására is nagyon jól működő rendszerük van: vásárláskor az ital árán kívül ki kell fizetni a flakon/doboz/üveg betétdíját is, amit aztán a szupermarketekben lévő automatáknál lehet visszaváltani. A beváltott üveg értékéről az automata ad egy bizonylatot, amely aztán levásárolható vagy készpénzre váltható.