Fényes nappal loptak, támadtak, fenyegetőztek

Barabás Hajnal 2020. január 20., 11:32

Több lopásról, illetve fenyegetőzésről osztottak meg történeteket a Facebookon, amelyek az utóbbi időben Csíkszeredában történtek. Főként a Jégpálya lakótelep és az áruházak környéke bizonyult a közbiztonság szempontjából veszélyesebb övezetnek.

Sok lopást vagy lopási kísérletet jeleztek a csíkszeredai Jégpálya lakótelepről Fotó: Gábos Albin

„A Jégpálya lakótelepen ellopták édesanyámtól a telefonját, a tettesek megfenyegették, hogy megverik, ha nem hallgat. Valahogyan sikerült visszaszerezni, de ha arra járnak, jobb, ha elővigyázatosabbak, figyelmeztessék ismerőseiket, főleg az idősebbeket. Régebb ugyanitt nagymamámtól lopták el a pénzét” – osztotta meg felhívásként történetét egy csíkszeredai nő a Civil Csíkszereda Facebook-csoportban.  A hozzászólásokból kiderült, hogy az említett lakóövezetben több hasonló eset történt. „A tömbházak között minket is majdnem megvertek a barátnőmmel, mert nem adtuk oda a kávénkat, szerencsére megúsztuk egy leköpéssel” – mesélte egy másik Jégpálya lakótelepi lakos. Volt, aki arról számolt be, hogy

régebben egy férfit ütöttek le abban az övezetben, más arról beszélt, hogy a lányától a táskáját lopták el.

{A}

Sokszor nem jelentik

Ugyanakkor nemrég az egyik áruház előtt támadtak meg egy kiskorút, amiről a csoportban szintén felháborodottan számolt be az érintett édesanyja.

A témákhoz hozzászóló helyiek a legnagyobb problémának azt tartják, hogy hiába jelzik az eseteket a rendőrségnek, nem lesz különösebb következményük e tetteknek, emiatt sokan nem is jelentik a hatóságoknak.

Voltak, akik úgy vélték, egy helyi rendőrség működése javíthatna a közbiztonságon. A csíkszeredai önkormányzatnál folyamatban van egy ilyen egység létrehozása, amely a kezdeti elképzelések szerint külön igazgatóságként működött volna, a legutóbbi döntés szerint azonban a polgármesteri hivatal osztályaként fog üzemelni, de erre még várni kell, amíg minden szükséges eljárás lezárul.

Üzletekből loptak

A sokasodó panaszok miatt felkerestük Gheorghe Filipet, a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjét, és megkérdeztük, hogy ilyen esetekben a város polgárai miként járhatnak el. Mint tőle megtudtuk, tavaly év elején

több közterületen történt lopásról és rablásról tettek bejelentést a rendőrségnek, mint eddig idén.

Az azonosított tettesek között nemcsak csíkszeredaiak voltak, hanem olyanok is, akik illegálisan tartózkodtak a hargitai megyeszékhelyen. Öt személyt előzetes letartóztatásba helyeztek, több mint 10 személy pedig szabadlábon védekezhetett. A legtöbb lopást kereskedelmi egységekben követtek el, de

lakásokból is vittek el értékeket, kihasználva, hogy a lakó beengedte őket, vagy nem volt megfelelően bezárva az ajtó.

Hívni kell a 112-t

A rendőrség sajtószóvivője kihangsúlyozta, hogy az ilyen eseteket mindenképp jelezni kell a rendőrségnek. Ezt megtehetik úgy, hogy hívják a 112-es egységes segélyhívószámot, e-mailt írnak, vagy személyesen tesznek feljelentést.

Az azonosított elkövetők szabadlábon védekezhetnek, vagy akár előzetes letartóztatásba is helyezhetik őket, esettől függően.

Példaként említette, hogy tavaly év végén tartóztattak le egy 35 éves helybélit, akit rablással és más bűncselekményekkel vádolnak. Azt javasolja a polgároknak, hogy

szenteljenek nagyobb figyelmet saját maguk és javaik biztonságára, zárják be az ajtókat, ablakokat, és lehetőleg kerüljék a sötét, elszigetelt helyszíneket.

Ugyancsak fontos, hogy egymással szemben ne legyenek közömbösek, ha tudomást szereznek egy bűncselekményről, vagy ha ilyen cselekmény gyanúja áll fenn, azonnal tárcsázzák a 112-es segélyhívószámot. Meghatározó az áldozatok megmentésében és javaik megőrzésében, illetve a tettesek elfogásában, ha időben, minél hamarabb jelzik az eseteket a rendőrségnek.