Udvarhelyszék Kultúrájáért díjak – az értékteremtő, értékőrző munkát ismerték el

Kovács Eszter 2020. január 19., 21:58

Tizenhetedik alkalommal nyújtották át az Udvarhelyszék Kultúrájáért díjakat vasárnap este Székelyudvarhelyen: a négy díjat olyanok kapták, akik értékteremtő, értékmentő, értékközvetítő munkáját végeznek közösségükben.

Szőcs Endre korábbi díjazottakra emlékezett Fotó: Veres Nándor

Mindig, minden díjátadás különleges élmény a szervezőknek is – fejtette ki Szőcs Endre, az Udvarhelyszék Kulturális Egyesület ügyvezetője, majd az elmúlt közel két évtizedből elevenített fel emlékezetes pillanatokat: amikor Kovács Piroskát, a máréfalvi kapuk őrzőjét, P. Buzogány Árpád művelődésszervezőt, Bodurián Jánost, a Palló Imre Zene- és Képzőművészeti Középiskola korábbi igazgatóját, vagy Róth-András Lajost, a Tudományos Könyvtár munkatársát tüntették ki. A díjátadóról ugyanis tudni kell:

a díjazottak maguk nem tudják előre, hogy milyen eseményre készülnek. 

Az Udvarhelyszék Kultúrájáért díjakat idén is négy kategóriában ítélték meg a díjazottaknak, a díjakat Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere, valamint Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke adta át.

Az Életmű-díjat ezúttal Józsa János korondi fazekasmester vehette át kimagasló népművészeti, valamint értékmegőrző, közművelődési tevékenységéért.

Józsa János fazekasmester Fotó: Veres Nándor

Józsa János több mint hat évtizede sajátította el a mesterséget, amelyre életét tette fel. A ma már Udvarhelyszéken kívül is ismert korondi műhelyben a Józsa család három generációja is dolgozik.

Az Értékteremtő díjat idén Sándor-Zsigmond Ibolya muzeológus, néprajzkutató vehette át.

Sándor-Zsigmond Ibolya muzeológus, néprajzkutató Fotó: Veres Nándor

A 2000-es évek elejéről Székelykeresztúrról és környékéről számos felbecsülhetetlen értékű néprajzi és helytörténeti kiadvány jelent meg, amelynek hátterében több évtizednyi kutatómunka, önzetlen hivatástudat áll. Sándor-Zsigmond Ibolya, a székelykeresztúri Molnár István Múzeum munkatársának tollából eddig kilenc kiadvány született, de a kutató-, feltárómunkát folytatni szándékszik.

Az Értékközvetítői díjat idén P. Fincziski Andrea, a Tomcsa Sándor Színház színművésze vehette át, aki egyébként az Üvegfigurák diákszínjátszó csoport és az intézmény színháznevelési programjának is létrehozója,

de a Forradalom.ma nevű, március 15-ei rendhagyó ünnepség ötletgazdája is.

P. Fincziski Andrea színművész Fotó: Veres Nándor

A színésznő tevékenysége azonban meghaladja a színház falait: drámapedagógusként, Szalay Zsuzsanna pszichológussal közösen először hoztak létre Székelyudvarhelyen női önismereti csoportot.

Nem utolsó sorban pedig

a Közösségért díjat idén a lövétei, több mint húszéves Kákvirág Néptánccsoportnak ítélték oda.

A kitüntetést Orbán Ernő, az együttes oktatója vette át, de az ünnepségen szép számban részt vettek a néptánccsoport tagjai is.

Orbán Ernő, a Kákvirág Néptáncsegyüttes oktatója Fotó: Veres Nándor

A tavaly fennállásának huszadik évfordulóját ünneplő együttesben mára generációról generációra öröklődött a tánc szeretete, a hagyományápolás és -őrzés mellett ugyanakkor a település fontos közösségszervezőjévé is vált a néptánccsoport.

A vasárnap esti gálaest a Magyar Kultúra Napja alkalmából tartandó rendezvénysorozat része volt, a díjkiosztó után a részvevők a Tomcsa Sándor Színház társulatának előadásában tekinthették meg A mi kis városunk című előadást. A program hétfőn délután 5 órakor a Haáz Rezső Múzeumban, a kolozsvári Művészeti Múzeum gyűjteményéből rendezett festészeti kiállítás megnyitójával folytatódik.