Elkezdődik a fehér barátok Boldog Özséb-emlékéve

Molnár Melinda 2020. január 19., 18:42

Az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrend tagjai Boldog Özséb halálának 750. évfordulója alkalmából 2020-at emlékének szentelik. A rendalapító ünnepén a Szent István-bazilikában nyitják meg az emlékévet. A Hargitafürdőn élő „fehér barátok” népes zarándokcsoporttal indultak Budapestre.

Fotó: Veres Nándor

Az ünnepre kilenceddel készültek a hargitafürdői konvent tagjai és a Szent István Templom közössége mellett mindazok, akik az elmúlt héten naponta bekapcsolódtak a Erdélyi Mária Rádió helyszíni közvetítésébe.

A gyulafehérvári főegyházmegye legmagasabban fekvő kis fatemplomában az előkészületet lezáró és útra indító szentmisén, a főcelebráns Bátor Botond pálos szerzetes kiemelte: Istennek terve van mindenkivel, hogy általunk meg tudjon mutatkozni az embereknek. Ez a keresztények legszebb hivatása. Ne mástól várjuk el, legyen ki-ki önmaga az első, aki visszatükrözi Istent. Találkozásainkban egymás számára legyünk a világosság emberei – akár egy jó szóval, mosollyal.

{A}

A világossághordozó példakép, Esztergomi Boldog Özséb (1200–1270) egyetlen látomásból ismerte fel, mi Istennek a terve vele, és ez döntő hatással volt további életére. Egy éjszaka, ima közben, az erdő mélyén sok apró lángot pillantott meg. A lángocskák egymás felé tartottak, s végül tüzes fénynyalábbá egyesültek – idézte a legendát Botond atya. – Özséb úgy érezte, hogy ez a különös tünemény égi jel, figyelmeztetés, hogy egyesítse a szétszórtan élő remetéket.

Fotó: Veres Nándor

Botond atya tanácsa:

úgy, mint Boldog Özséb, tudjunk egymás felé közeledni, egységet létrehozni, fénycsóvává válni, hogy népünk, nemzetünk minél nagyobb fénnyel terjessze Krisztus világosságát a Földön.

Fotó: Veres Nándor

Buzdítsanak a rendalapító emlékévének eseményei áldozatos szolgálatra és összetartozásra Jézus Krisztusban. A hargitafürdői Boldog Özséb-kilencedet lezáró szentmisén és úti áldás előtt a templomot zsúfolásig megtöltő zarándokok együtt imádkoztak, hogy a rendalapító áldozatos életéért és közbenjáró imádságára adja Isten, hogy magyar népünk hitben és szeretetben egyesüljön.

Pálosan szép az élet

Az emlékévnyitó budapesti szentmisét a magyarországi pálos rendezvénysorozat fővédnöke, Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek mutatja be hétfőn 10 óra 30 perctől. A liturgián jelen lesz Tamás József ny. püspök, pálos konfráter. A több mint százhúszfős erdélyi csoport zömmel székely viseletben vesz részt a szentmisén, majd délután meglátogatják a Parlamentet. Január 21-én Máriapócs érintésével érkeznek vissza.

Az emlékévet nyitó budapesti szentmiséhez kapcsolódóan nyitják meg a január 20–24. között a bazilika előtt állomásozó pálos kiállítóbuszt, amely ráirányítja a figyelmet a magyar alapítású, mára az egész világon elterjedt szerzetesrendre. A Pálosan szép az élet nevet viselő, a 750 éves rendet bemutató vádorkiállítás eljut majd Erdélybe, a Felvidékre és Lengyelországba is.

Fotó: Veres Nándor

A pálosok

A pálosok ma négy házban élnek Magyarországon, illetve egy házban a székelyföldi Hargitafürdőn. Szerte a világban több száz pálos szerzetes tevékenykedik, a legtöbben Lengyelországban. A gyulafehérvári főegyházmegye egyetlen Esztergomi Boldog Özséb-templomában, Kézdivásárhelyen, hétfőn a 18 órakor kezdődő szentmisén Birton Róbert Attila székelykáli plébános mondja a homiliát. Hargitafürdőn, a Szent István templomban január 25-én, szombaton 18 órától ülik a pálosok ottani beiktatásának évfordulóját, és megnyitják a Boldog Özséb-évet. A szentmise főcelebránsa és szónoka Tamás József ny. püspök, pálos konfráter lesz.