Önkormányzati tulajdonba került a Kovászna–Kommandó kisvasút és sikló

Bíró Blanka 2020. január 19., 15:42

Kovászna Megye Tanácsa és Kovászna város önkormányzata megvásárolta a felszámolás alatt lévő Brafor erdőkitermelő vállalat Kovászna–Kommandó közötti keskeny nyomtávú vasúthoz és a siklóhoz kapcsolódó vagyonát.

Fotó: Kovászna Megye Tanácsának sajtóirodája

A két önkormányzat élt az ipartörténeti műemlék elővásárlási jogával, az épületeket, területeket és sínpárokat közel 1,5 millió lejért vásárolták meg – tájékoztat Kovászna Megye Tanácsának sajtóirodája.

„Háromszéknek, Kovászna városának rendkívül értékes ipartörténeti műemléke a Kovászna–Kommandó kisvasút és sikló. Évek óta készülünk arra, hogy valamilyen formában megmentsük, bekapcsoljuk a turisztikai körforgásba. A megyei önkormányzat tulajdonába került az egykori vasútállomás területén található épületek zöme, köztük szerelőműhelyek, raktárak, rendező-pályaudvar, fűrésztelep, valamint 8,5 kilométer sínpár az alatta levő 5,2 hektáros területtel” – tájékoztat Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

{A}

A Brafor Kovászna város közigazgatási területén található tulajdonát a helyi önkormányzat vette meg közel 600 ezer lejért. „A nagy vasútállomás mellett egy félhektáros területet vásároltunk, valamint egy javításra szoruló, de még használható hidat a Horgász patak fölött a Tündérvölgyben, illetve 19 kilométer sínpárt a vasútállomástól a Tündérvölgyön és a siklón keresztül egészen Kommandó közigazgatási határáig. Kovásznán a sínek alatti terület állami tulajdonban van, a következő lépés ennek a tisztázása, ugyanis ahhoz, hogy pályázni tudjunk, bár legalább használati jogunk kell, hogy legyen” – ismertette Gyerő József, Kovászna polgármestere.

Az ipartörténeti műemlék egységes hasznosítását tervezik. A Kovászna–Térréti keskeny nyomtávú vasutat 1892-ben helyezték üzembe, a Tündérvölgyben csatlakozott – a ma már a világon egyedülálló ipari műemléken, a gravitációs siklóvasúton keresztül – a Kommandó környéki kiterjedt erdei vasúti hálózathoz.