Még éveket kell várni, míg elkezdődhet a vár felújítása

Antal Erika 2020. január 25., 09:31

A segesvári vár felújítására meghirdetett pályázatra jelentkezett egy cég, így remélhetőleg még az idén elkészül az előtanulmány. Azt követően további terveket kell készíteni, illetve engedélyeket beszerezni, így várhatóan csak három év múlva fognak hozzá a tényleges felújításhoz.

Fotó: Gálna Zoltán

Amire a törvény lehetőséget adott az önkormányzatnak, ahhoz hozzáláttak – mondta az alpolgármester, így a falak megerősítését, hogy azok ne omoljanak tovább, saját költségvetésből végzik el, vagy az Idős hölgyek lépcsőjének javításához is saját erőforrásaikból látnak hozzá hamarosan. Ugyanakkor a tulajdonjogok tisztázása is a város feladatai közé tartozott, mára azt is sikerült elvégezniük – mondta az alpolgármester.

Az Idős hölgyek lépcsője a két kapubejárat között is sürgős javításra szorul Fotó: Gálna Zoltán

Hozzátette, sok esetben „furcsaságokkal” is találkoztak, például amikor egy lakóház egyik fala a várfal volt, vagy amikor egy teleknek a szélét is a várfal képezte. Mivel a vár az UNESCO Világörökségének a része, nem végezhetnek semmilyen munkálatot – még egy fal kijavítását, vagy egy lakóházban az ajtó cseréjét sem – műemlékvédelmi engedély nélkül.

A várnak a teljes restaurálásáról az örökségvédelmi minisztérium gondoskodhat.

Az alpolgármester bízik benne, hogy a hosszas procedúra, az engedélyek beszerzése, előtanulmány készítése után, elkezdődik a tényleges munka. „Erre három évnél hamarabb nem számíthatunk” – tette hozzá az elöljáró.

{A}

A várfal több mint másfél évtizede került veszélyes állapotba.  Két éve leomlott egy hatméteres falrész, és ahogy a szakemberek is felhívták rá a figyelmet, félő volt, hogy tovább omlik, ha sürgősen nem tesznek valamit annak megakadályozásáért.

A katolikus templom is beszélyben van a várfal miatt Fotó: Gálna Zoltán

A leomlott falrész javítására elkészült a műszaki terv, decemberben az önkormányzat a szükséges jóváhagyások közül az utolsót is megkapta az Országos Építési Főfelügyelőségtől. Most a közbeszerzési eljárás maradt hátra a kivitelező megtalálására, és elkezdődhet a felújítási munka.

Az Országos Örökségvédelmi Intézet által korábban kiírt pályázatra egyetlen cég sem jelentkezett, ám miután 2019-ben az összeget 560 ezer lejre növelték, a pályázatra egy cég ajánlatot nyújtott be, melynek elbírálása folyamatban van. Ezzel párhuzamosan a Nemzeti Restaurációs Alapból sikerült 300 ezer lej vissza nem térítendő támogatást szerezni a polgármesteri hivatal és a Nikos Beloianis-ház  felújítási dokumentációinak – előtanulmányok, műszaki tervek – az összeállítására – tette hozzá Tóth Tivadar.