A kommunizmusban befalazott emléktáblákat avattak újra Marosvásárhelyen

Székelyhon 2020. január 17., 19:59

Újraavatták a Marosvásárhely első ipari iskolájának átadásáról szóló táblákat, amelyeket több mint negyven éve falaztak be, elrejtve a diákok és a nagyközönség előtt. 1972-ben a pártparancs úgy szólt, hogy vegyék le és tüntessék el.

Kezdeményezők és véndiákok együtt ünnepelték, hogy újra látható a két emléktábla Fotó: Nagy Tibor

A mai Avram Iancu Szakközépiskola bejáratánál található, az épület felavatásáról, építtetéséről szóló magyar nyelvű táblákat

1972-ben falazták be, holott a pártparancs úgy szólt, hogy vegyék le és tüntessék el.

Az alapító táblán a következő áll: Épült I. Ferenc József dicső uralkodása, Losonczi báró Bánffy Dezső miniszterelnöksége, Szamosujvár-Némethi báró Dániel Ernő kereskedelemügyi miniszterelnöksége, Fáradi Vörös László keresked. államtitkársága, Szterényi József Orsz. iparoktatási főigazgatósága, Tauszik B. Hugó felügyelő bizottsági elnöksége, Fekete Jakab igazgatósága alatt 1897-ben.

Az emléktábla felirata: Marosvásárhely szab. Kir. Város közönsége Oroszfái Mikó Árpád főispánsága, Árapatki Geréb Béla polgármestersége idejében áldozatkészségével mozdította elő a hazai ipar fejlesztésére hivatott intézet felépítését. 

{A}

A táblákat a Maros Megyei Múzeum szakemberei tárták fel, tisztították meg.

A pénteki újraavató ünnepségen több véndiák felszólalt, és örömét fejezte ki, hogy újra látható az iskola építtetőire emlékeztető tábla.

Magyari Gabriella aligazgató az ünnepségen arról beszélt, a múlt kötelezi őket, hogy folytassák a 150 éves hagyományt, annak érdekében, hogy jó szakembereket képezzenek az oktatási intézményben. Jelenleg az iskolában kereskedelmi, textilipari és mechanikai szakoktatás van.