Újabb sikeres szívátültetést végeztek Marosvásárhelyen

Antal Erika 2020. január 17., 19:49

Az idei második szívátültetést és az első szervkivételt végezték el pénteken Marosvásárhelyen. Miután egy 28 éves páciensnél megállapították a klinikai halált, a családja hozzájárult, hogy egészséges szerveivel más betegek életét mentség meg.

Horațiu Suciu szívsebész Fotó: Haáz Vince

A fiatal férfi szívét egy suceavai 36 éves férfi kapta, aki már nyolc éve súlyos szívelégtelenségben szenved, és két éve vették fel a Maros megyei szív- és érsebészeti osztály várólistájára. A donor veséje Kolozsvárra került, míg a mája Bukarestbe – tájékoztatta a sajtót Mariana Negoiță, a Maros megyei sürgősségi kórház szóvivője.

A szívátültetést péntek délelőtt tízkor kezdték el, és öt és fél órát tartott – mondta el Horațiu Suciu szívsebész, aki orvoscsapatával ez alkalommal is sikeres műtétet hajtott végre. Azt mondta, hogy a beavatkozás jól sikerült, nem merült fel közben semmilyen probléma, a beteg állapotával elégedettek. Remélhetőleg pár napon belül áthelyezik egy másik osztályra, ahol az ilyenkor szükséges kezelésben részesítik. 

Amint azt megírtuk, január 13-án végezték az idei első szívátültetést Marosvásárhelyen, amikor Horațiu Suciu csapata egy 15 éves fiatal szívét ültette át egy 40 éves férfinek.

{K1}

{A}