Szabadlábra helyezték a Hargita Megyei Közpénzügyi Hivatal volt vezetőjét

Kovács Attila 2020. január 17., 18:14

Meg kell ismételni a korábban letöltendő szabadságvesztésre ítélt csíkszeredai Kedves Imre másodfokú tárgyalását – döntött a bíróság. A Hargita Megyei Közpénzügyi Hivatal volt vezérigazgatója így szabadlábon védekezhet.

Újratárgyalják Kedves Imre ügyét. Szabadlábon védekezhet. Archív Fotó: Veres Nándor

Miután szerdán a védelem által benyújtott rendkívüli perorvoslati kérelem elvi elfogadásáról döntöttek, a Marosvásárhelyi Ítélőtáblán pénteken először a kérésben foglaltak megtárgyalása került napirendre, a bíróság később hirdetett ítéletet.

{A}

Ennek értelmében a perújítási kérésben foglaltakat jogosnak tartva, az ítélőtábla hatályon kívül helyezte a jogerős ítéletet, és a fellebbviteli tárgyalás megismétléséről határozott. Ezt azt jelenti, hogy

a szabadságvesztését töltő Kedves Imre ezután szabadlábon védekezhet

– közölte kérdésünkre Sergiu Bogdan ügyvéd. A volt vezérigazgató jogi képviseletét biztosító kolozsvári ügyvédi iroda vezetője úgy vélekedett, korábban, a jogerős ítélet meghozatala előtt a bírák felületesen jártak el, nem vizsgálták meg az ügy minden elemét, az elítéltet elfelejtették meghallgatni, holott ez kötelező lett volna.

Nem lehet elítélni egy embert úgy, hogy meg sem hallgatják, egy olyan vádpont, a hivatali visszaélés miatt, amely alól első fokon felmentették

– hangsúlyozta az ügyvéd.

{K1}

Abszurd helyzet

Kedves Imrét tavaly novemberben ítélték jogerősen 3 év 4 hónap letöltendő szabadságvesztésre, a halmazati büntetést két vádpont, hivatali visszaélés és befolyás vásárlása miatt állapították meg.

A jogerős végzés súlyosbította a Hargita Megyei Törvényszék által hozott elsőfokú ítéletet, ott ugyanis 3 év felfüggesztett szabadságvesztésről döntöttek befolyás vásárlása miatt, a hivatali visszaélés vádja alól pedig akkor felmentették Kedves Imrét.

Az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály által megszerkesztett vádirat szerint Kedves Imre 1000 lejt adott az ügy másik vádlottjának, hogy közbenjárjon a legfelsőbb bíróságon az ő összeférhetetlenségi ügyében. Valójában az történt, hogy óvást akart benyújtani fegyelmi ügyben, erről kért tanácsot, ezért fizetett, és ezt minősítették befolyás vásárlásának – emlékeztetett Sergiu Bogdan.

{K2}

A másik vádpontot, a hivatali visszaélést pedig egy üzletembernek történt 431 830 lejes összegű áfa-visszafizetés elrendelésére alapozták. A pénzt egy ingatlan árverésen történő megvásárlása után fizette be egy vállalkozó a pénzügynek áfaként, holott a tranzakció nem volt áfaköteles, de tévedésből először áfás számlát állítottak ki. A vállalkozó ezután kérte és kapta vissza a pénzt.

Mivel bizonyos adminisztratív lépések nem történtek meg, úgy ítélték meg, hogy inkább maradjon az államnál a pénz

– vázolta az ügyvéd, aki szerint azért is abszurd ez a helyzet, mert a hivatali visszaélés vádja alól ügyfelüket első fokon felmentették. Kedves Imre ügyében a megismételt másodfokú tárgyalás szintén a Marosvásárhelyi Ítélőtáblán lesz.

{K3}