Aszfalt kerül a siklódi útra

Fülöp-Székely Botond 2020. január 18., 16:10

Közel harminc millió lejből újítja fel Hargita Megye Tanácsa a 135-ös számú megyei út Etéd–Küsmöd–Siklód–Maros megye határa közötti tizenkét kilométeres szakaszát. A tavasszal elkezdődő munkálatok több évig fognak tartani, a modernizálás pedig szakaszosan valósul meg.

Jelentős beruházással kezdenek tavasszal a 135-ös számú megyei úton Fotó: Beliczay László

A tervek szerint az aszfaltozás mellett két meglévő hidat újítanak fel és három új átkelőt építenek, valamint a háztartások és a mellékutak bejáratait is rendbe teszik a 135-ös megyei út Etéd és Maros megye határa közötti szakaszán – tudtuk meg Hargita Megye Tanácsának illetékesétől. A közel harminc millió lej értékű beruházásnak ugyanakkor része a vízelvezetés megoldásaként szolgáló beton- és földsáncok kiépítése is, amelyeket a településeken be is födnek.

{A}

Szakaszos munka

A megyei önkormányzat már alá is írta a napokban a kivitelezési szerződést a közbeszerzési eljáráson nyertes céggel, így tavasszal elkezdődhetnek a munkálatok – fejtette ki lapunknak Bíró Barna Botond, az intézmény alelnöke. Mint mondta, a vállalkozó húsz hónap alatt kell elvégezze a munkát, ebből le kell vonni azokat időszakokat, amikor az időjárási viszonyok miatt nem lehet dolgozni.

A megvalósítást szakaszokban képzelték el, ami azt jelenti, hogy jövőre az Etéd és Küsmöd közötti rész készül el, a következő évben pedig Siklódig folytatják a munkát.

Az utolsó szakasz a Maros megye határáig tartó rész lesz, ami a legnehezebbnek számít. Ott csak akkor kezdik el a kivitelezést, amikor Maros Megye Tanácsa is elkezdi a Sóváradtól a megyehatárig tartozó rész felújítását. Utóbbi modernizálásra már van ígéret, de nem tudni, hogy az idei helyhatósági választások után ki fogja vezetni az intézményt, így ezt nem lehet készpénznek venni – magyarázta Bíró. Ettől függetlenül fontosnak látják az útmodernizálást, hogy a lakóknak könnyebbé tegyék a mindennapjait. Ez része ugyanis a kistérségek felzárkóztatásával kapcsolatos stratégiájuknak.

Először az Etéd–Küsmöd szakaszt újítják fel Fotó: Beliczay László

Az alelnök rámutatott, jelenleg saját költségvetéséből finanszírozza a megyei önkormányzat az út felújítását, de pályázni is szeretnének állami vagy európai uniós támogatásokért. Hangsúlyozta, erre nagyobb esélyük is lesz ezentúl, hiszen most már folyamatban lévő projektről van szó.

Esélyt kap a kistérség

Több siklódival is szóba álltunk a felújítással kapcsolatban. Egy idős asszony szerint nagyon kevés fiatal van a faluban – „nem úgy, mint régen” –, de reméli, hogy ez megváltozik, ha könnyebben megközelíthetővé válik az igencsak elzárt kis falu. Az elmúlt időszakban nagyon sok házat adtak el, amelyeket többnyire külföldiek vásároltak meg, a fennmaradó porták lakói pedig elköltöztek, megöregedtek vagy Székelykeresztúrra járnak dolgozni. Utóbbiaknak különösen fontos volna, ha jó úton közlekedhetnének – véli az idős hölgy.

Nagyon kevés fiatal él Siklódon Fotó: Beliczay László

Pálfi Dénes, aki szintén Siklódon él, abban reménykedik, hogy a mielőbb megépül az út Maros megye határa felé vezető szakasza is, hiszen abba az irányba jelenleg csak traktorokkal és terepjárókkal lehet közlekedni. Ha modernizálnák az említett részt, mindössze hét kilométert kellene utazni Sóváradig, vagyis a 13A jelzésű országútig. Jelenleg Kőrispatak irányába kell kerüljön, ha Maros megyébe szeretne eljutni, ami mintegy húsz kilométeres utat jelent. Persze szerinte már az is nagy előny, ha Etédig aszfaltúton közlekedhet majd – tette hozzá.