Szemet szúrtak a címerek, egyelőre elvitték a Patkóból

Kovács Eszter 2020. január 17., 09:00

Névtelen feljelentések miatt ideiglenesen elszállíttatta a Márton Áron térre kihelyezett címerdomborműveket Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala. A Patkót egykor ékesítő öt címer reprodukcióját tavaly ősszel állították ki a téren.

Hűlt helye a címerkiállításnak. A „fölösleges indulatkeltés” elkerüléséért szállították el a domborműveket Fotó: Beliczay László

1941. szeptember 5-én öt címert rögzítettek a székelyudvarhelyi Márton Áron tér patkó alakú falához – akkor a főtér teljes felújítására ezer pengőt ajánlott fel Pestszentlőrinc városa. A patkó belső ívében balról jobbra Udvarhely vármegye, Székelyudvarhely, Magyarország, Erdély és Pestszentlőrinc címerei díszítették a teret. A címereket a kommunizmus idejében eltávolították. Bár 2013-ban, a Márton Áron tér teljes felújításakor felmerült a visszahelyezésük ötlete, ez akkor nem valósulhatott meg.

Nem visszahelyezés, hanem állandó kiállítás

Az eredetiek alapján készített dombormű címereket tavaly szeptember 4-én testvérvárosi szerződéskötés kíséretében leplezték le. A reprodukciókat Zavaczki Walter szobrászművész készítette, a megvalósításhoz szükséges összeget pedig Budapest Főváros, Soroksár, Budavár és Pestszentlőrinc közösen ajánlotta fel.

A domborműveket nem a patkó alakú kőfalra helyezték vissza, hanem a kőfal ívét követő állványzathoz rögzítették 

– a terv az volt, hogy állandó kiállításként a téren is maradnak. Az avatóünnepségen Tarlós István, Budapest akkori főpolgármestere is részt vett.

Ilyen volt a tavaly szeptemberi avatáskor Fotó: Lőrincz Csaba

Óvatos a városvezetés

A karácsonyi ünnepek után azonban az alkotások eltűntek a Patkóból. Mint érdeklődésünkre Zörgő Noémi, a polgármesteri hivatal sajtószóvivője elmondta, ennek oka, hogy a címerkiállítás miatt több hatósághoz is névtelen feljelentések érkeztek. Hozzáfűzte, 

a városházának újraengedélyeztetési eljárást kellett kezdeményeznie,

mivel az építkezési felügyelőség, a kormány, a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal és a műemlékvédelmi hatóság is átiratot küldött nekik a kiállítás engedélyeztetése kapcsán. „A fölösleges indulatkeltés elkerülése érdekében a címereket ideiglenesen levettük, és a már elkezdett eljárásokat felülvizsgáljuk. Ha szükséges, újrakezdjük azokat, bevonva az összes érintett hatóságot” – jegyezte meg a hivatal illetékese.

{A}