Kezdődik a felekezetközi imahét

Molnár Melinda 2020. január 18., 13:01

Idén január 19–26. között tartják a felekezetközi imahetet. A Krisztus-hívők egységéért folytatott imanyolcad anyagát a máltai és gozói keresztény egyházak készítették, központi igéje: Igen emberségesen bántak velünk (ApCsel 28, 2), jelképe pedig a hajó.

Egymás egyházközségeiben hirdetik az igét a papok és lelkipásztorok az ökumenikus imahéten. Archív Fotó: Barabás Ákos

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa Elnökségének javaslata alapján az üldözött keresztényekért való imádkozás vasárnapja lesz január 19-e.

Székelyföldi települések is bekapcsolódnak az ökumenikus mozgalom legnépesebb eseménysorozatába.

Az imazarándoklat liturgiái Marosvásárhelyen vasárnap 18 órakor kezdődnek. A perselyadományt idén az evangélikus gyülekezet javára ajánlják fel. A Szent Imre-plébániatemplomban vasárnap Les Zoltán református lelkipásztor, hétfőn a kövesdombi unitárius templomban Balla Imre római katolikus segédlelkész lesz az igehirdető. Kedden az alsóvárosi református templomban a házigazda a meggyesfalvi református gyülekezet, és Papp Noémi evangélikus lelkipásztor hirdeti az Igét. Szerdán a Gecse utcai református templomban a házigazda a Szabadság utcai református gyülekezet lesz, a szószéki szolgálatot Kecskés Csaba unitárius lelkész végzi. Csütörtökön a Keresztelő Szent János-plébániatemplomban a szónok Lakatos Péter református lelkipásztor lesz. Pénteken a Gecse utcai református templomban az imaalkalom házigazdája az evangélikus gyülekezet, Bara László plébános mondja a homíliát.

Szombaton a Szent Kozma és Damján-plébániatemplomban Barticel Krisztián református lelkipásztor lesz a szónok. Jövő vasárnap a Gecse utcai református templomban Petrovics László jezsuita szerzetes végzi a szolgálatot.

Székelyudvarhelyi program

Székelyudvarhelyen, a Bethlen lakótelep felekezetközi imahetének nyitó és záró vasárnapját saját templomukban ülik a hívek. Hét közben 18 órakor kezdődik az ökumenikus istentisztelet: hétfőn és csütörtökön a Kis Szent Teréz-plébániatemplomban, kedden és pénteken a református templomban, szerdán illetve szombaton az unitárius templomban. Az igehirdetők: Bekő István Márton református lelkipásztor, Rüsz Domokos unitárius lelkész, valamint Tamás Barna és Tamás Huba plébánosok lesznek.

A nyitó és hálaadó vasárnapon 11 órától a gyülekezeti házban Geréb László helyi református lelkipásztor tartja Patakfalván az istentiszteletet. A hétköznapi istentiszteletek 19 órakor kezdődnek. Vendégeik lesznek: hétfőn Ajtonya Ilona székelyudvarhelyi gyakorló unitárius lelkész, kedden Lőrinczi Botond városfalvi, szerdán Gyerő Attila homoródújfalvi unitárius lelkészek. Csütörtöktől református lelkipásztorok szolgálnak: Bíró István Madéfalváról, pénteken Csinta Lajos Bágyból és szombaton Gáspár Etele Székelykeresztúrról.

Parajdi tudnivalók

A parajdi református templomban vasárnap 10 óra 30 perctől Kántor Csaba püspökhelyettes, a Székelyudvarhelyi Refomátus Egyházmegye esperese szolgál, jövő vasárnap pedig Iszlai Béla, a gyülekezet lelkésze. A hétköznapi istentiszteletek 18 órakor kezdődnek. Hétfőn Mátyás István gyergyószentmiklósi református lelkipásztor, kedden Baricz Lajos marosszentgyörgyi plébános, szerdán Gálné Szabó Tünde várhegyi református lelkésznő hirdeti az Igét. Csütörtökön Benedek Csongor szovátai unitárius lelkész, pénteken Imreh Jenő, Marosvásárhely-alsóvárosi és szombaton Kiss Albert homoródszentmártoni református lelkipásztorok szolgálnak.