Az alkotmányossági kifogás nem jelent közvetlen veszélyt a katolikus iskolára

Hajnal Csilla 2020. január 17., 12:00

Alkotmányossági kifogást emelt szerdán a marosvásárhelyi táblabíróság a kormány 2018-ból származó 48-as sürgősségi rendelete ellen, amely három másik jogszabály módosításával lehetővé tette, hogy minisztériumi rendelettel alapítsák újra a marosvásárhelyi katolikus gimnáziumot.

Újabb bírósági eljárás előtt a katolikus iskola ügye Fotó: Haáz Vince

Az alkotmányossági kifogás kifejezés egész pontosan azt jelenti, hogy a táblabíróság úgy véli, hogy a sürgősségi rendelet valamelyik rendelkezése alkotmányellenes lehet, ezt előbb tisztáznia kell az alkotmánybíróságnak,

addig nem tárgyalják le az ügyet, megvárják, hogy az alkotmánybíróság ezzel kapcsolatosan döntsön.

{A}

„Nem indokolt a döntése, de ez a kifogásemelés nem jelent közvetlen veszélyt az iskolára nézve, esetleg hosszútávon.

Mi már kértük a per áthelyezését máshová, erről február negyedikén fognak dönteni, hogy áthelyezik-e, és ha igen, hová

– fejtette ki Tamási Zsolt. A pert, amelyben a szerdai végzés született, arról a perről választotta le a bíróság, amelyet a magyarellenes megnyilvánulásairól ismert Népi Mozgalom Párt (PMP) és Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC), valamint a marosvásárhelyi Unirea Főgimnázium és annak szülői bizottsága tavaly áprilisban indított a gimnázium törvénytelennek vélt létrehozása miatt.

Az iskola létrehozására és igazgatójának kinevezésére vonatkozó miniszteri rendeleteket első fokon már tavaly novemberben érvénytelenítette a marosvásárhelyi táblabíróság.

A miniszteri rendeletek kibocsátását lehetővé tevő sürgősségi kormányrendelet törvényességének a vizsgálatát azonban csak az alkotmánybíróság végezheti el. Ezért fordult a bíróság a taláros testülethez.

Tanasă nélkül folytatják

A per elindításának bejelentésekor Marius Pașcan marosvásárhelyi parlamenti képviselő, a PMP ügyvezető elnöke kijelentette: nem fogadhatják el, hogy a 2011/1-es tanügyi törvény csak a románokra vonatkozzék, és „egy kisebbség számára fakultatívvá, sőt áthághatóvá váljék minisztériumi rendeletek és sürgősségi kormányrendeletek által”.

A táblabíróság tavaly novemberben érdekeltség hiányára hivatkozva kizárta a perből a Dan Tanasă magyarellenes blogger által vezetett Méltóságért Európában Polgári Egyesületet (ADEC), a Marius Pașcan által képviselt Népi Mozgalom Pártot (PMP) és az Unirea Főgimnázium szülői bizottságát.