Loptak, lebuktak, most pedig viselniük kell a tetteik következményeit

Simon Virág 2020. január 16., 19:13

Szinte nem volt olyan nap a héten, hogy a Maros megyei rendőrség ne azonosítson, vagy tartoztasson le tolvajokat. Az is megtörtént, hogy nem indítottak eljárást a tettesek ellen, mert a kárvallott és a tolvaj kiegyezett.

A betörések elkövetőjének lesz ideje elgondolkodni az előzetesben azon, hogy mit tett. Képünk illusztráció Fotó: 123RF

Tizenhat ezer euró értékű javakat lopkodott össze öt nyárádtői férfi december és január folyamán. A rendőrség a január 4-re virradóra Maroskeresztúron elkövetett ügyben nyomozott, amikor azonosította a 20 és 40 év közötti tolvajokat. Amikor a hét elején házkutatást tartottak náluk, kiderült, hogy nemcsak a maroskeresztúri üzletből tulajdonítottak el javakat, hanem korábbi betörésekért is ők a felelősök.

Lakásukon megtaláltak olyan tárgyakat és javakat, amelyeket december folyamán üzletekből és személyautókból loptak el.

Emanuela Fărcaş, a Maros Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője csütörtökön a Székelyhonnak azt mondta, mivel minden ellopott tárgy, a szeszes italok és cigaretták is maradéktalanul megvoltak, és azokat vissza tudták juttatni a kárvallottaknak, ez utóbbiak nem emeltek panaszt a tettesek ellen. A törvény ugyanis lehetővé teszi, hogy a lopás esetében a kárvallott és a tettes kiegyezzen, és ilyenkor a tettesek ellen nem emelnek vádat.

{A}

Nem így végződött a lopások sorozata annak a 27 éves férfinek az esetében, akit a hét elején tartoztattak le a marosvásárhelyi rendőrök. Mint a sajtószóvivő elmondta,

a marosvásárhelyi férfi egymás után követő éjszakákon négy lakásba tört be, ahonnan mobiltelefonokat, pénzt és ékszereket vitt el.

Az általa okozott kár értéke 11 ezer lej volt, a lopott tárgyak 80 százalékát megtalálták lakásán és visszajuttatták a kárvallottaknak. A férfit 24 órára őrizetbe vették, majd elrendelték a 30 napos előzetes letartóztatását.

A betörés napján, január 13-án azonosították és őrizetbe vették azt a két segesvári fiatalt is, akik

egy helyi üzletből ezer lej értékben loptak.

A 20 és 23 éves fiataloknál megtalálták az üzletből hiányzó mobiltelefont és visszajuttatták azt a jogos tulajdonosnak. A fiatalokat 24 órára őrizetbe vették, és kérték a 30 napos előzetes letartóztatásba vételüket is.