A dohányzó diákok pontos száma ugyan nem ismert, de néhányat fülön csíptek az ellenőrök

Széchely István 2020. január 17., 15:38

Több dohányzó diákot is tetten értek azon az ellenőrzésen, amelyet a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal irányításával végzett egy vegyes – a tanfelügyelőség, a tanintézetek, a rendőrség és a csendőrség képviselőiből álló – ellenőrző bizottság a megye iskoláiban.

Nincsenek pontos adatok arra vonatkozóan, hogy mennyire elterjedt a cigarettázás a diákok körében. Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

A múlt hónapban lezajlott ankét során az ellenőrök meglepetésszerű látogatást tettek a Hargita megyében működő középiskolák egy részében – tájékoztatta a Székelyhont Demeter Levente főtanfelügyelő. Az erről szóló jegyzőkönyv tartalmát felidézve közölte,

a vegyes bizottság képviselői nyolc cigarettázó diákot csíptek el, akikre a törvény előírásai értelmében pénzbírságot rótt ki a rendőrség.

A dohányzás közterületeken való betiltása óta ugyanis nemcsak fegyelmi eljárást, hanem szabálysértési bírságot is maga után von az iskolák területén történő cigarettázás.

{A}

Az ellenőrzés eredménye egy pillanatnyi állapotot tükröz, ennek alapján nem lehet következtetéseket levonni arra vonatkozóan, hogy milyen mértékben elterjedt a dohányzás az iskolákban – válaszolta kérdésünkre a főtanfelügyelő. Úgy fogalmazott, hogy

ha nyolc diákot csíptek el, akkor statisztikailag nyolc diák cigizik a megyében, ez azonban valószínűleg nem a valós helyzetet mutatja.

Nincsenek pontos információi arról, hogy az iskolai dohányzás tekintetében javult-e a helyzet Hargita megyében vagy romlott, azt viszont korábbi iskolaigazgatóként is tudja, hogy valószínűleg minden középiskolában vannak cigiző diákok, az pedig, hogy hányan, tanintézetenként változik, mivel néhol jobban, máshol kevésbé figyelnek oda erre.

Nem hiszi, hogy lenne olyan iskola, ahol szemet hunynak a cigarettázás fölött, ugyanis a törvény is előírja, hogy minden oktatási egység belső rendszabályzatában szerepelnie kell annak, hogy a dohányzás tilos az iskola területén. Éppen emiatt a cigiző diákok egy része nem az iskola területén dohányzik, hanem a kapun kívül, valahol a közelben.

Csíkszeredában is hogyha körbemegyünk, akkor látunk dolgokat. Igaz, hogy a legtöbb helyen kimennek a járdára, mert oda már nem terjed ki az iskola hatásköre

– fogalmazott a cigarettázó diákokról Demeter Levente.