Nincs rá már megfelelő jelző, magyar győzelem és továbbjutás a kézilabda Eb-n

Józsa Csongor 2020. január 15., 21:08

Az oroszok elleni győzelem és a dánokkal szembeni döntetlent követően Izlandot is két vállra fektette, veretlen maradt a magyar férfi kézilabda-válogatott az Eb csoportkörében, továbblépett a középdöntőbe.

Benhidi Bence megállíthatatlan volt Fotó: MKSZ/Kovács Anikó

Az elmélet egyszerűen hangzott: amennyiben nem szenved vereséget kedden késő délután a magyar válogatott Izlandtól a férfi kézilabda Európa-bajnokság csoportkörének utolsó játéknapján, ott lesz a középdöntőben. A gyakorlat ennél sokkal nehezebb volt, az ellenlábas legyőzte mind a dánokat, mind az oroszokat, már tovább volt jutva az E csoportból.

Jól kezdett a Gulyás István által irányított gárda, az első három találatot ők jegyezték, a 6 percben kapták az elsőt. Csakhogy ezt zsinórban még öt követte, a 13. percben 6–3-ra vezettek az izlandiak.

A Malmö Arénában sok dán szurkoló foglalt helyet – mivel fontos volt számukra az izlandiak győzelme, így végig velük tartottak, szinte hazai légkört teremtve.

A fiatal csapatból érezhetően sokat kivett az első két csoportmeccs: a védőfal nem zárt annyira stabilan, támadásokkor alaposan meg kellett szenvedni minden egyes találatért. Volt öt is közte, amit a fiúk a pihenőig lefaragtak háromra, úgy, hogy két hetest kihagytak (12–9).

Fotó: MKSZ/Kovács Anikó

A második játékrész elején a beálló megjátszását erőltette a magyar csapat. Sikerrel: Bánhidi három gólt dobott, egy emberelőnyt hozott össze, Mikler védésével, Bánhidi újabb találatával a 38. percben egyre csökkent a hátrány (14–13).

Az egyenlítésért is támadhatott Magyarország, ez még akkor nem sikerült, lerohanásból az ellenfél pattintotta be. A 41. percben aztán 15–15-öt mutatott az eredményjelző: Mikler hetest védett, Bánhidi pedig újból belőtte.

Fej-fej mellett haladt a két együttes, a 48. percben vette vissza az előnyt a találkozó elejétől a piros-fehér-zöld együttes (17–18). Az izlandi támadások tanácstalanságát kihasználva Bóka ziccere után 17–20-nál jött a szigetországiak időkérése.

Nem sokat ért, képtelenek voltak az újításra, megmaradt a különbség, sőt ezt ötre duzzasztották Baloghék, a lefújáskor pedig 18–24 lett az eredmény.

Ismét nagyot küzdött, fordítani tudott, megkapta a megfelelő taktikát az ellenlábas legyűréséhez a magyar férfi kézilabda-válogatott, jutalma: ott van az Európa-bajnokság középdöntőjében, vagyis a legjobb tizenkettő között – ahová két pontot visz.

A folytatásban Szlovénia, Svédország, Norvégia és Portugália lesznek a magyarok ellenfelei a 2-es csoportban.

{A}

Férfi kézilabda Európa-bajnokság, E-csoport, 3. forduló:
Izland–Magyarország 18–24 (12–9).
A magyarok gólszerzői: Bánhidi Bence 8, Bóka Bendegúz, Szita Zoltán 4–4, Győri Máté 3, Balogh Zoltán 2, Hornyák Péter, Ligetvári Patrik, Nagy Bence 1–1.

Az E csoport állása:
1. Magyarország 5 pont
2. Izland 4
3. Dánia 1
4. Oroszország 0