A rendőrség szerint ez a leggyakoribb internetes csalás

Bíró Blanka 2020. január 15., 18:46

Egy sepsiszentgyörgyi férfi az interneten megjelent hirdetés nyomán felhívta az ott megadott telefonszámot, hogy megvásárolja az eladásra kínált automata sebességváltót. Megegyeztek a vételárban, és hogy az összeget bankszámlára utalja. Fizetett, de végül nem kapott semmit. Rendőrséghez fordult.

Képünk illusztráció Fotó: Gecse Noémi

A feltételezett bűncselekmény még tavaly októberben történt, akkor egy sepsiszentgyörgyi, 28 éves férfi tett panaszt, hogy csalás áldozata lett. A férfi a Facebookon megjelent hirdetés nyomán felhívta az ott megadott telefonszámot, hogy megvásárolja az eladásra kínált automata sebességváltót. Megegyeztek a vételárban, és hogy az összeget bankszámlára utalja.

A vásárló átutalta a kért összeget és a szállítási költséget, ám az eladó nem tett eleget az ígéretének, és nem küldte a sebességváltót, sőt azután a telefonhívásokra sem válaszolt.

A nyomozás során a rendőrök azonosították a gyanúsítottat, egy 23 éves, Botoșani-i fiatalembert, aki büntetett előéletű. Kedden előállítási paranccsal Sepsiszentgyörgyre vitték, és 24 órára őrizetbe vették. A rendőrök szerint

ez a leggyakoribb internetes csalás: meghirdetnek egy terméket, előre kérik az árát, majd nem postázzák.

Azt tanácsolják, hogy ismert, leellenőrizhető cégektől, boltokból rendeljünk online, a pénzt pedig nem érdemes előre elküldeni, ha mégis megtesszük, őrizzük meg a bizonylatot.

{A}