Újabb sertéspestissel fertőzött vaddisznót azonosítottak Háromszéken

Bíró Blanka 2020. január 15., 17:57

Egy új sertéspestis-fertőzést diagnosztizáltak Kovászna megyében. Erdővidéken egy levadászott vaddisznó tetemében mutatták ki a vírus jelenlétét, tájékoztatott szerdán Sikó-Barabási Sándor, a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság vezetője.

A kilövések után azonosítják az újabb fertőzött vaddisznókat. Képünk illusztráció Fotó: Fülöp-Székely Botond

Mint a Kovászna megyei főállatorvos részletezte: egy baróti vadászterületen azonosították a fertőzött vadat. Az elmúlt évben hét házisertésnél mutatták ki a vírust, a sepsiszentgyörgyi Őrkő negyedben, Sepsikőröspatakon és az erdővidéki Középajta közelében egy gazdaságban.

A vaddisznóállományban tavaly októberben jelent meg a fertőzés Erdővidéken a Bardóc, Kormos és Magyarhermány vadásztársaságok területén húsz vaddisznótetemben mutatták ki a vírust.

A fertőzés körzetében a vaddisznóállományt teljesen ki kell lőni, de ez hosszabb folyamat, ezért bukkanhatnak fel újabb beteg állatok.

Komandó környékén ugyanakkor négy vaddisznónál mutatták ki a napokban trichinellózist.

Sikó-Barabási Sándor óvatosságra int a vadhús fogyasztása esetén, erre csak a laboratóriumi vizsgálatok megnyugtató eredménye után kerülhet sor. Addig a húst elkülönítve kell tartani, mert ami a fertőzött hússal érintkezésbe kerül, az már nem fogyasztható.