Számtalan, kihívást jelentő esetnél segédkeztek az önkéntes tűzoltók

Fülöp-Székely Botond 2020. január 16., 14:05

Több tíz tűzesetnél és műszaki mentésnél nyújtott segítséget az elmúlt évben a székelykeresztúri Villám – Fulger Önkéntes Tűzoltó Egyesület. Egyebek közt a legnehezebb és legmegrázóbb bevetéseikről is meséltek lapunknak.

Éles és gyakorlati esetekben is gazdag évet zártak az önkéntes tűzoltók Fotó: Barabás Ákos

Nehéz évet zártak a Villám – Fulger Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai, hiszen ötvenkét esetben oltottak tüzet és segédkeztek baleseteknél – tudtuk meg Szali Mózestől, a szervezet vezetőjétől. Mindemellett rengeteg önkéntes munkát is vállaltak, valamint rendezvények, gyakorlatok szervezésében is részt vettek.

Tűzesetek, balesetek

Összesen huszonhat tűzesethez szálltak ki, amelyek közül a legveszélyesebb az volt, amikor a székelyudvarhelyi Demaco vállalatnál csaptak fel a lángok – fejtette ki lapunknak Szali Mózes. Mint mondta,

az oltás során a legnagyobb gondot az okozta, hogy nagy felületen és roppant intenzíven égett a tűz, így számtalan hivatásos és más egyesületektől érkezett önkéntes kollégájukkal valóban megküzdöttek az épületek megmentéséért.

Műszaki mentést ugyancsak huszonhatot hajtottak végre. A legmegrázóbb két eset az volt, amikor Hidegkúton ráborult egy traktor valakire, aki rögtön életét vesztette, illetve egy eltűnt személy keresése, akit több nap után találtak meg holtan.

A legnagyobb kihívást jelentő helyzetük talán az volt, amikor Kőrispatak határában, nehezen megközelíthető terepen borult fel valaki gépjárművével.

A helyszínre érve úgy tűnt, hogy az áldozatnak a gerince sérült meg, ezért az előírások szerint stabilizálták a beteget, majd egy hordágyon kellett bevinniük lakott területre, mintegy két kilométert gyalogolva a sárban és az esőben.

{A}

Számítanak rájuk

Szali Mózes büszkén mondta, hogy a szerencsének, az odafigyelésnek és a csapatmunkának köszönhetően egyesületük egyetlen tagja sem sérült meg a bevetések során.

Persze mindenkinek van baleset-biztosítása, de jobb, ha nem kell igénybe venni a szolgáltatást

– jegyezte meg. Úgy érzi, nemcsak a székelykeresztúriak, hanem a környékbeliek bizalma is megerősödött csapatuk iránt. Ez abból is látszik, hogy

bár nem riasztják őket, ha valaki a 112-es segélyhívószámot tárcsázza, mégis számtalan hívás érkezik be hozzájuk az emberektől.

Az önkéntes tűzoltó-egyesület előnye ugyanakkor, hogy hivatásos kollégáikkal ellentétben nekik nincs meghatározva, hol léphetnek akcióba. Ennek köszönhetően bárhova kimehetnek segíteni, akár a megyehatárokon túlra is, ha a helyzet úgy kívánja – persze ha reális időn belül ott tudnak lenni.