Még az is lehet, hogy lesz valami a szászrégeni kerülőútból

Simon Virág 2020. január 16., 11:52

Kimozdult a holtpontról a szászrégeni elkerülő út ügye, miután szerdán a Brassói Regionális Út- és Hídügyi Igazgatóság képviselői a helyszínen tájékozódtak, megoldásokat keresve. Az alpolgármester bizakodó a megvalósítást illetően.

Szászrégen belvárosában. Ha minden jól megy, enyhülhet az áthaladó forgalom a tervezett kerülőút megépítése révén a városban is. Képünk illusztráció

A Szászrégent elkerülő út első látványterve 2004-ben készült el, és azóta már megszületett a második változat is. Erre azért volt szükség, mert a tervezett nyomvonalra több házat is felépítettek úgy, hogy csak utólag kértek építkezési engedélyt. A szállítási minisztérium és az útügyi hatóság illetékeseinek múlt heti Maros megyei látogatásakor elhangzott: a héten a szakemberek a helyszínen fognak tájékozódni, hogy megtalálják a megoldást, amellyel ki lehet mozdítani a holtpontról az elkerülő út ügyét.

{A}

Körvonalazódó megoldás

Mint ifj. Márk Endre szászrégeni alpolgármestertől megtudtuk, a brassói útügyi igazgatóság, a prefektusi hivatal és az általános városrendezési tervet felújító cég képviselői szerdán találkoztak Szászrégenben. „A helyszínen megnézték az elkerülő út eddigi nyomvonalát, amelyre az elmúlt években több mint harminc házat építettek. Körvonalazódott az, hogy az első tervet kell figyelembe venni, és úgy módosítani, hogy az a lehető legkevesebb terület- és épületkisajátítással járjon.

A találkozón elhangzott, hogy amennyiben meglesz az új nyomvonal, elkészülhetnek a műszaki mutatók, a megvalósíthatósági tanulmány és megtörténhetnek a megvalósításhoz szükséges lépések

– mondta ifj. Márk Endre, aki bizakodó, mert úgy érzi, az új prefektus, de a kormány is támogatni kívánja a szászrégeni elkerülő út tervét.

Szennyezés, rongálás

Jelenleg a Kolozsvár, Mezőség és Maroshévíz útvonalon közlekedő személygépkocsik, de a teherforgalom is áthalad Szászrégen belvárosán, szennyezve a levegőt, zajt okozva és hozzájárulva az útszakasz, illetve az épületek rongálásához.

Az elkerülő út révén a Mezőség irányából érkező gépjárműveket Abafáján elterelnék, egy új hídon keresztül vezetnék át a Maroson, és Görgényoroszfalut érintve csatlakoznának a Maroshévíz felé vezető megyei útba.

A szászrégeni alpolgármester azt is elmondta, hogy jelenleg készül a városrendezési terv felújítása, abba is bekerül az út nyomvonala, így a megszabott útvonalon többé senki nem építkezhet. A városvezető szerint Szászrégenben még egyetlen illegálisan épített házat sem bontottak le, holott az ilyen elrettentő példa tanulság lenne mindazoknak, akik csak akkor kérnek építkezési engedélyt, amikor házuk már áll.