Megvan a román női kéziválogatott új vezetőedzője

Horváth Bálint Ottó 2020. január 15., 13:37

Bogdan Burcea váltja a menesztett, svéd Tomas Rydét a román női kézilabda-válogatott kispadján. Az új szövetségi kapitánynak nagyon nehéz feladata lesz, márciusban kivezetni az együttest a nyári tokiói olimpiára, illetve az év végi Európa-bajnokságra.

Bogdan Burcea jelenleg a SCM Craiovát irányítja Fotó: Nicolae Badea/Agerpres Foto

A decemberi, Japánban megrendezett világbajnokságon a 12. helyen végzett román csapat korábbi vezetőedzőjét, a svéd Tomas Rydét egy héttel ezelőtt menesztették tisztségéből, mivel a Román Kézilabda-szövetség (FRF) technikai bizottságának többsége nem volt megelégedve a szakember teljesítményével.

{A}

Egy héttel később a szövetség már ki is nevezte az utódját, az említett bizottság kedden szinte egyöntetűen a SCM Craiova 47 éves szakemberét, Bogdan Burceát szavazta meg a női válogatott új szövetségi kapitányának.

Ezzel a döntéssel a spanyol Ambros Martin és Tomas Ryde után ismét román edző irányítja a csapatot.

Burcea legnagyobb sikerét az oltyán klubbal érte el, amellyel 2018-ban megnyerte a második számú európai klubsorozatot, az EHF Kupát. Korábban, 2012 és 2015 között még dolgozott a román válogatottnál, Gheorghe Tadici másodedzője volt.

Az új szakvezetőnek nagyon nehéz feladata lesz az együttes élén, hiszen március 19–22. között Románia részt vesz a podgoricai olimpiai selejtezőtornán, ahol a házigazda Montenegró mellett Norvégia, illetve Kazahsztán lesznek az ellenfelei. Korábban még Észak-Korea szerepelt ebben a csoportban, de később visszalépett, így a nemzetközi szövetség egy másik ázsiai képviselőt választott negyedik résztvevőnek. 

A csoport első két helyezettje jut tovább az olimpiai játékokra.

Az idő rövidsége, a kemény ellenfelek és a válogatott nehéz helyzete – több fontos játékos hiányzik a doppingbotrányba keveredett Brassói Coronától – miatt az új kapitánytól nem egyértelmű elvárás az olimpiai kvalifikáció, sokkal inkább az, hogy kivezesse Cristina Neaguékat az év végi, Dániában és Norvégiában rendezendő Európa-bajnokságra.

Megnyerte az előselejtezőt a férfi válogatott

Mindhárom mérkőzését megnyerte a román férfi kézilabda-válogatott a 2021-es egyiptomi rendezésű világbajnokság előselejtezőjében. Az olaszországi tornán a tavaly októberben kinevezett Rareș Fortuneanu szövetségi kapitány által irányított Románia sorrendben Grúziát 29–24-re, Koszovót 32–21-re, a házigazda Olaszországot ismét 29–24-re győzte le. A továbbjutáshoz két magyar ajkú játékos, Csog Vencel (Konstancai Dél-Dobrudzsa KC) és Thalmaier Roland (Tordai Potaissa) is hozzájárult. A világbajnoki részvételtől azonban még távol áll a román együttes, amelynek még két pótselejtezős párharcot kell sikerrel vennie a jelenleg zajló Európa-bajnokság csapataival szemben.