Vállalkozást indítani, kölcsönhöz jutni könnyű, villamos hálózatra csatlakozni már sokkal kevésbé

Iszlai Katalin 2020. január 19., 14:02

Az elektromos áram bevezetése átlagosan 174, egy építkezési engedély megszerzése pedig 260 napba telik Romániában – derül ki a Világbank elemzéséből, amelyben 190 ország vállalkozói környezetét vették górcső alá. A hosszas ügyintézés ráadásul tetemes összegek befizetésével társul.

• Infografika: Tóth Szilárd

A Világbank évente összeállítja Doing Business nevű elemzését, amelyben részletesen vizsgálják számos ország vállalkozói környezetét. A legfrissebb, 2020-ra vonatkozó elemzésben a világ 190 országát elemezték, és noha Románia a kedvezőnek számító 55. helyen végzett, egyes kategóriákban nagyon rosszul teljesített.

Vállalkozást indítani viszonylag egyszerűen lehet az országban, az elektromos áram bevezetése vagy az építkezési engedély beszerzése azonban már rengeteg időbe és pénzbe kerül.

{A}

A Világbank elemzésében tíz szempont mentén vizsgálták meg, mennyire könnyű egy adott országban vállalkozni. Az első szempont a cégalapítás folyamata volt, ebben a tekintetben Románia a 91. helyen végzett a 190 ország közül. A jónak számító eredmény annak köszönhető, hogy a cégalapításhoz mindössze hat lépés, 153 lej és húsz nap szükséges az országban. Egy építkezési engedély megszerzése ezzel szemben jóval nehézkesebb, ebben a kategóriában Románia eredménye csak a 147. helyhez volt elég. A felmérés szerint 24 lépés, 46 405 lej és 260 nap szükséges az engedély megszerzéséhez.

Fotó: Gecse Noémi

Nem jobb a helyzet az elektromos áram bevezetése terén sem, ebben a kategóriában Románia még rosszabb eredményt ért el, és a 157. helyen végzett. A villamos hálózatra való csatlakozás a Világbank számításai szerint 9 procedúra végigjárását feltételezi, és 174 napba telik. A tulajdonjog bejegyzése már egyszerűbben működik az országban, ebben a tekintetben Románia a 46. helyen végzett. A folyamat hat lépésből áll, amelyek végigjárása mindössze 14 és fél napba telik. Ugyancsak jó eredményt ért el az ország a hitelfelvétel esetében is: a 25. hely arról árulkodik, hogy

Romániában könnyű banki kölcsönhöz hozzájutni.

A kisebbségi befektetők védelmét illetően már gyengébb eredményt ért el az ország, ami csupán a 61. helyre volt elég. Meglepően kedvező helyezés született viszont az adófizetés kategóriájában, amelyben Románia a 32. helyen végzett. A felmérés szerint egy hazai cég évente 14 befizetésre köteles, és az éves profitjának átlagosan 20 százalékát fordítja adókra és illetékekre.

Külkereskedelem tekintetében kiválóan teljesített az ország: a lehető legmagasabb pontszámot elérve – más országokkal megosztottan – az első helyen végzett. A jogérvényesítés kategóriájában ugyancsak kedvező eredményt ért el Románia: a 19. helyezés szerint gördülékenyen rendezhetők a vitás kérdések jogi úton az országban. Ez egyébként a kutatás szerint 512 napba telik, amelyből 365 napot tesz ki a tárgyalás és az ítélethirdetés.

Szintén kedvező, hogy a bírósági eljárások minőségét 14-esre ítélték egy nullától 18-ig terjedő skálán. Az utolsó kategóriában a fizetésképtelenség rendezésének módját vizsgálta a Világbank, ebben a tekintetben az 56. helyen végzett Románia.

A tíz szempont mentén összeállított rangsorban Magyarország kevéssel megelőzve Romániát az 52. helyen végzett.

Az első helyeken Új-Zéland, Szingapúr és Hongkong szerepel, a lista végén pedig Venezuela, Eritrea és Szomália.

Bürokrácia, munkaerőhiány

A kutatás főbb következtetéseit Bakcsy Tünde, a Csíki Vállalkozók Egyesületének ügyvezető igazgatója is megerősítette, az adóbefizetés terén elért jó eredményt azonban nem támasztotta alá. Mint mondta, egy új vállalkozás bejegyzése valóban egyszerű, mivel ma már bárki alapíthat céget akár egyedül is, viszonylag kevés utánajárással. A problémák ezt követően kezdődnek, hiszen az engedélyek beszerzése vagy éppen az áram bevezetése nagyon sok időbe telik. Ennek két oka van az igazgató szerint: az egyik a nagyfokú bürokrácia, a másik pedig a munkaerőhiány.

Napok, hetek, hónapok... Rengeteg dokumentum az engedélyszerzés végeredménye. Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

A hosszas procedúrák ráadásul a gazdaság fellendülését is akadályozzák, rengeteg jó ötlet azért nem valósul meg, mert sokan elbátortalanodnak vagy elveszítik kezdeti lelkesedésüket.

Bakcsy Tünde továbbá arra is felhívta a figyelmet, hogy a legnagyobb fejtörést a folyamatosan változó jogszabályok és az adóbefizetés jelenti a vállalkozóknak. „Az építkezési engedélyeket egy idő után megkapják, és az áramot is előbb-utóbb bevezetik, de a hosszútávú, valódi kihívást a vállalkozások működtetése jelenti. A magánvállalkozók rengeteg akadályba ütköznek, egyre magasabb összegű adókat kötelesek befizetni, az újabb és újabb előírások pedig könnyítés helyett tovább bonyolítják a dolgukat” – nehezményezte az ügyvezető igazgató.