Maros megyei hulladékszállító cégeknél vizsgálódik a Versenytanács

Simon Virág 2020. január 15., 14:00

Feljelentés alapján Maros megyei hulladékszállító cégek ellen indított eljárását a Versenytanács. Mint megtudtuk, azt gyanítják, hogy két Maros megyei és egy bukaresti cég megegyeztek és tisztességtelen módon jártak el a versenytárgyalásokon.

Az érintett cégek továbbra is biztosítják a szolgáltatásokat. Képünk illusztráció Fotó: Haáz Vince

A Versenytanács tagja, Gyerkó László elmondta, két Maros megyei és egy bukaresti cég ellen indítottak eljárást. A három vállalat 2017 és 2019 között 11 versenytárgyaláson vett rész és nyert el hulladékszállítási szolgáltatást. „Feljelentés alapján kezdtünk el vizsgálódni. A kollégák már jártak a három cég székhelyén, összegyűjtötték az iratokat, és a számítógépek adathordozóit is magukkal vitték. Jelenleg zajlik a dokumentumok felleltározása, értékelése. Azt vizsgálják, hogy a cégek kötöttek-e előzetes megegyezést, amikor a Maros megyei hulladékelszállítást odaítélő versenytárgyason részt vettek” – fejtette ki Gyerkó.

A Versenytanács azt vizsgálja, hogy a szászcsávási Sylevy Salubriserv Kft. és Bissdog Kft., valamint a bukaresti  Servicii Salubritate Bucureşti Rt. vezetői megállapodtak-e arról, milyen árat kínálnak a versenytárgyaláson annak érdekében, hogy visszaszorítsák a konkurenciát és magasan tartsák az árakat. Ha ugyanis megegyezés született közöttük, akkor magasan tartották az ajánlatokat, és a polgármesteri hivatalok drágábban kapták meg a szolgáltatásokat. Normális helyzetben a versenytárgyalásokon a cégek igyekeznek a legalacsonyabb árat kínálni, hiszen így lehetnek nyertesek.

{A}

„Az adatok feldolgozása és az ítélethirdetés másfél évet vesz igénybe. Ez a standard eljárás Romániában, de Európa más országaiban is. Ez idő alatt a cégek végezhetik a szolgáltatásokat.

Ha bebizonyosodik, hogy megszegték a törvényeket és tisztességtelen piaci magatartást tanúsítottak, többféle büntetésre számíthatnak. Jelentős pénzbírságra, vagy akár arra, hogy a Versenytanács három évig felügyeli a munkájukat

– mondta Gyerkó László.

A törvény alapján az a cég, amely részt vesz egy törvénytelen egyezségben, de erről utólag jelentést tesz a Versenytanácsnál, kedvezményes elbíráslásban részesülhet, sőt mentesülhet a büntetés alól. Ezen lehetőség tükrében megkérdeztük Gyerkó Lászlótól, hogy a feljelentést, amely alapján vizsgálódni kezdtek, valamelyik érintett cég nyújtotta-e be. A Versenytanács tagja erről nem kívánt nyilatkozni.

A Maros megyei integrált hulladékgazdálkodásért felelő Maros Ecolect Közösségi Fejlesztési Társulás vezetője, Tóth Andrea elmondta, ő a sajtóból értesült a cégek ellen indított eljárásról, és semmit nem tud erről. Kérdésünkre azt is kifejtette, hogy az érintett cégeket az országos közbeszerzési platform alkalmazásával választották ki, átlátható és jól leszabályzott eljárás keretében.