Ilyen is van már: bírságot kaptak, mert Facebook-csoportban szidták a polgármestert

Bíró Blanka 2020. január 14., 18:16

Több bodzafordulóit beidéztek a rendőrségre, eddig közülük kettőt meg is bírságoltak, mert Facebookon szidták a polgármestert.

Feljelentés nyomán büntetés járhat a becsmérlésért, ha a közösségi oldalon történik. Bodzafordulón máris van rá példa. Képünk illusztráció Fotó: Gecse Noémi

Az ügy a „Votam pentru noi!” (Magunkért szavazunk) Facebook-csoportban robbant ki. Többen beírták a csoportba, hogy beidézték őket a rendőrségre, mert Leca Băncilă polgármester feljelentést tett az őt sértő, korábbi bejegyzések miatt.

A csoport tagjai szerint a szólásszabadsághoz való jogukban korlátozták őket.

A rendőrség megerősítette, hogy bírságolt. Tájékoztatásuk szerint a közrendet és nyugalmat sértő cselekmények büntetéséről szóló 61/1991-es törvény alapján róttak ki bírságot, mert az azt is tartalmazza, hogy büntethető a sértő, vulgáris beszéd, amely sérti az emberek méltóságát.

Hat személyt idéztek be a feljelentések alapján, és közülük kettőt bírságoltak meg, a kiróható legkisebb összegre, azaz fejenként 200 lejre.

{A}

A polgármester a csoport működtetőit és a hozzászólókat jelentette fel, elmondása szerint nem a kritika, hanem a bántó, alpári stílus zavarta. Fontolgatja, hogy polgári pert is indít az őt becsmérlők ellen. Azt is sérelmezi, hogy a városban 60 millió euró értékben futnak különböző projektek, mégis azzal vádolják, hogy nem tesz semmit.