Tálas Huba: van jövője a magyar válogatottnak

Horváth Bálint Ottó 2020. január 14., 17:12

Közel volt az újabb bravúros győzelemhez a magyar férfi kézilabda-válogatott az osztrák–norvég–svéd rendezésű Európa-bajnokságon. A dánokkal szemben hétfőn elért döntetlennel a magyar csapatnak minden esélye megvan a csoportból való továbbjutásra.

A továbbjutásért játszanak Izland ellen a magyar kézilabdázók Fotó: MKSZ/Kovács Anikó

A magyar együttes a nyitófordulóban legyőzte az oroszokat, így bizakodva várta a sztárjátékosokat felvonultató skandinávok elleni összecsapást, akik első meccsükön meglepetésre kikaptak Izlandtól. Gulyás István szövetségi kapitány csapata szinte végig vezetett a svédországi Malmőben rendezett találkozón, a dánok folyamatosan az eredmény után futottak.

{K1}

A magyarok azonban nem tudták megtartani előnyüket, sőt a hajrában a rivális először a meccs folyamán átvette a vezetést. Az egyik legeredményesebb magyar játékos, Szita Zoltán végül egyenlített, így döntetlennel ért véget a mérkőzés.

A másik hétfői meccsen Izland simán, tizenegy góllal felülmúlta Oroszországot, így már továbbjutott a csoportból.

A szerdai zárófordulóban dől el, hogy mellette a magyar vagy a dán válogatott kvalifikálja magát a következő körbe. A magyar együttes épp Izlanddal mérkőzik meg, és amennyiben nem szenved vereséget, továbbjut.

A korábbi román válogatott kézilabdázó, a Székelyudvarhelyi KC volt csapatkapitánya, Tálas Huba szerint már az oroszok legyőzése is nagy eredmény volt a magyar együttes számára, amely meglepte az ellenfelét, ezen a mérkőzésen pedig nagyon jól felszívták magukat a játékosok.

{A}

„Aztán hétfőn este szenzációs meccset játszottak a dánok ellen, nagyon jó volt a védekezés és a kapusteljesítmény. Sajnos a végén túlságosan siettek, és a bírók is kissé beleszóltak a meccsbe” – mondta Tálas Huba, aki úgy véli, a továbbjutáshoz Izland ellen ugyanolyan pontos játék kell, mint a dánokkal szemben, illetve még több kapusbravúr.

A Tordai Potaissa játékosa hangsúlyozta, a magyar válogatottnál jelenleg generációváltás van, főként fiatal játékosok találhatók a keretben.

Kevés eséllyel indultak az Eb-re, de eddig nagy meglepetést okoztak. Egyértelműen van jövője ennek a csapatnak.”

Tálas Huba hozzátette, úgy mentek erre a kontinenstornára, hogy nem volt nyomás rajtuk, főként a tapasztalatszerzés volt a lényeg. Eredményeikkel azonban felülmúlták az elvárásokat, jól játszanak, és végig hajtanak.

„Eddig is nagyon jól teljesítettek, de a folytatásban még több lenne bennük. Először azonban a legfontosabb a továbbjutás, ami nagyon nagy siker lenne a magyar válogatottnak” – mutatott rá a 33 éves beállós.

A szerdai 3. fordulóban:
19.15-től Magyarország–Izland
21.30-tól Dánia–Oroszország

A csoport állása:
1. Izland 4 pont
2. Magyarország 3
3. Dánia 1
4. Oroszország 0