Wass Albert-kultusz népszerűsítésével vádolja a kézdiszentléleki községvezetést Dan Tanasă

Bíró Blanka 2020. január 14., 20:04

Elfogadhatatlannak nevezi blogján a hivatásos feljelentő Dan Tanasă, mert szerinte a háromszéki Kézdiszentlélek község önkormányzata a Facebook-oldalán Wass Albert és Nagy-Magyarország kultuszát népszerűsíti.

A Kézdiszentléleki Művelődési Ház és a rajta szereplő felirat. Tanasă szerint készül már a feljelentés Fotó: Dan Tanasă/Facebook

Ugyanakkor a község vezetése bírósági feljelentésre is számíthat, mert Dan Tanasă szintén a közösségi oldalon kért segítséget, hogy beazonosítsa melyik településen van az a művelődési ház, amelynek homlokzatán magyarul szerepel a felirat.

Amikor egy hozzászóló tájékoztatja hogy Kézdiszentlélek a helyszín, Tanasă nevető emotikonnal azt válaszolja, hogy „készül egy újabb feljelentés”.

A blogján viszont azért háborog, mert a Kézdiszentlélek oldalra január 8-án Wass Albert író születésnapján belinkeltek egy róla készült filmet. Szerinte elfogadhatatlan, hogy

egy romániai közintézmény egy „háborús bűnös” emléke előtt tiszteleg, szerinte a filmben Wass Albert lejárató módon beszél a románokról.

{A}

Mint kiderült, az oldalt nem a kézdiszentléleki önkormányzat működteti, ezt kedden tették közzé. „Ennek az oldalnak a működtetésében semmilyen szerepe nincs Kézdiszentlélek polgármesteri hivatalának. Semmilyen kapcsolatban nem állunk.

Ez az oldal immár lassan egy évtizede működik, teljes önerőből, saját ízlés szerint válogatva a tartalmakat. Ezen oldal nem irányul senki ellen, a Szentlélekieknek készült és azoknak, akik szeretik e tájat

– írják.

A bejegyzésben az oldal működtetője Dan Tanasă-nak is válaszol. „Sajnálattal közlöm Dan Tanasă-vel, hogy a történelemből nem lehet kitörölni sem a történelmi Magyarországot, sem Wass Albertet. Ha mégis úgy gondolja, hogy megsértettük a Facebook működési alapelvét, akkor jelentse az oldalt a Facebooknak”.