Kihirdette az államfő a gyermeknevelési pótlék megkétszerezését előíró törvényt

Székelyhon 2020. január 14., 12:57

Klaus Johannis államelnök kedden kihirdette a gyermeknevelési pótlék megkétszerezését előíró törvényt. A kormány ettől függetlenül valószínűleg elhalasztja a törvény hatályba lépését.

Kérdéses, hogy mikor érkezik több pénz a számlákra. Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

Az államfő aláírta a kormány 2019/9-es számú sürgősségi rendeletét jóváhagyó törvényt kihirdető dekrétumot – írja az Agerpres hírügynökség az Államelnöki Hivatal tájékoztatására hivatkozva.

A törvény értelmében 300 lejre nő a 2 és 18 év közötti gyermekeknek járó gyermeknevelési pótlék összege, a kétévesnél kisebb, illetve a fogyatékkal élő gyermekek pedig 600 lejt kapnak.

A gyermekpénz összegét ugyanakkor kormányhatározattal évente emelik, írja még elő a jogszabály. A törvény a Hivatalos Közlönyben való kihirdetését követő hónap első napján lép érvénybe.

Klaus Johannis államelnök a múlt héten kijelentette, nem áll szándékában elutasítani a gyermeknevelési pótlék megduplázásáról szóló törvény kihirdetését, rámutatva, a kormánynak megoldást kell találnia ebben az ügyben.

{A}

Ludovic Orban kormányfő pénteken viszont úgy nyilatkozott, hogy valószínűleg elhalasztják a gyermeknevelési pótlék megkétszerezését előíró törvény hatályba lépését.

„Az államelnök álláspontja természetes. (...) Mi azonban abban a helyzetben vagyunk, hogy ha akarnánk se tudnánk növelni a gyermeknevelési pótlékot. A legnagyobb valószínűséggel a törvény hatályba lépésének az elhalasztását fogjuk választani megoldásként egészen addig, amíg lehetőségünk nem lesz az állami büdzsében elkülöníteni a szükséges pénzforrásokat, és azt nagyon jól tudják, hogy ezt csak költségvetés-kiigazításkor lehet megtenni, amelyet azonban csak július elseje után lehet eszközölni” – állította Orban a Klaus Johannis államfővel pénteken folytatott egyeztetést követően.