Tizenöt éves fiatal szívével él tovább egy negyvenéves férfi

Antal Erika 2020. január 14., 15:51

Súlyos szívbetegséggel küzdő negyvenéves férfinek ültetett be új szívet a Maros megyei szív- és érrendszeri klinikán Horațiu Suciu szívsebész és csapata. A szervet Jászvásárról Hargita megyébe hozták helikopterrel, ahonnan mentőautóval, rendőri kísérettel vitték Vásárhelyre.

Horațiu Suciu szívsebész Fotó: Haáz Vince

A műtétet vezető orvos azt mondta, egy éve szerepel a marosvásárhelyi klinika nyilvántartásában a súlyosan beteg férfi, akinek az életét új szívvel sikerült megmenteni. A szívet Iași megyéből hozták, egy tizenöt éves donortól, akinél bekövetkezett az agyhalál, és a család hozzájárult, hogy az egészséges szerveket más életek megmentésére használják.

A marosvásárhelyi szívsebész köszönetét fejezte ki az elhunyt fiatal családjának, akik egy gyerek elvesztésének nehézségén mentek át. Talán némi vigaszt jelent számukra, hogy gyerekük szíve tovább dobog, remélhetőleg hosszú ideig még – fogalmazott Suciu, aki azt is elmondta, hogy a műtét sikeresnek bizonyult, és remélhetőleg a továbbiakban is jól alakul a páciens egészségi állapota.

A fiatal szív erőteljes, és jól bírta a hosszú szállítást, amíg Marosvásárhelyre érkezett.

Jászvásárról ugyanis csak Hargita megyéig tudták helikopterrel vinni, onnan mentőautó szállította Marosvásárhelyre, rendőri kísérettel, hogy minél gyorsabban megérkezhessen. Két és fél órába telt az út – részletezte a nehézségeket Horațiu Suciu.

{A}

A tizenöt éves donor más szerveit is életmentő műtétekhez használták. A májat Iași megyében ültették át, a tüdőt és a vesét Bukarestben.

Az elmúlt évben hat szívátültetést sikerült végrehajtani Marosvásárhelyen, a szívsebész azt reméli, hogy 2020 sikeresebb lesz ilyen szempontból, több állami finanszírozás jut erre a célra, illetve az elhunyt személyek hozzátartozói közül is többen hozzájárulnak az egészséges szervek kivételéhez és az életmentő átültetésekhez.