Január első és március második felében mennek sokan adót fizetni

Simon Virág 2020. január 14., 13:30

Noha évről évre nő azok száma, akik számítógépen vagy mobiltelefon segítségével fizetik ki a helyi adókat és illetékeket Marosvásárhelyen, legtöbben mégis a pénztáraknál szeretik törleszteni a kötelezettségeiket. A pénztáraknál január 14-től fogadják az adófizetőket.

Pénztár a marosvásárhelyi Bolyai utcában. A legtöbben betérnek valamelyik pénztárba adót törleszteni Fotó: Haáz Vince

Marosvásárhelyen minden év elején ellenőrzik a városháza számítógépes rendszerét, bevezetik a változásokat, és csak utána nyitják meg az adófizetők előtt a pénztárakat. Mint Szövérfi László, az adóügyi osztály vezetője a Székelyhonnak elmondta,

az előzetes ellenőrzéssel akarják elkerülni azt, hogy menet közben lefagyjon a számítógépes rendszer, mint ahogy ez máshol történni szokott.

A polgármesteri hivatalban lévő pénztárak mellett a Tudor lakótelepen, a Gyémánt üzletláncnál lévő kihelyezett irodában is január 14-től fogadják az adófizetőket. A Bolyai utcai irodában büntetéseket lehet törleszteni és okmánybélyegeket vásárolni.

2019: kilencven százalék

Szövérfi Lászlótól megtudtuk, hogy tavaly a marosvásárhelyi adófizetők 90 százaléka törlesztette az adókat és illetékeket, és ezzel a számmal elégedettek.

Az idei évre szóló adók az infláció értékével átlagban 4,6 százalékkal nőttek, de például a gépkocsik esetében az eddigiektől eltérő számítási módot kell alkalmazni, így a magánszemélyek és a jogi személyek esetében is csökken ez az adó.

„Általános jelenség, hogy bár a pénztárak hétfőn és szerdán 14.30, kedden és csütörtökön 16, pénteken pedig 14 óráig vannak nyitva, a legtöbben a reggeli órákban és érdekes módon 11 körül érkeznek fizetni. Mivel 12 és 12.30 között ebédszünet van, nagy sorokat kell álljanak azok, akik délig nem tudnak fizetni.

Arra kérjük a vásárhelyeiket, hogy lehetőségeikhez mérten ne az első napokban, hetekben jöjjenek, és használják ki a délutáni időpontokat is, hogy elkerüljék a sorokat meg a várakozást.

Emlékeztetjük őket, hogy a 10 százalékos adókedvezmény március 31-ig érvényes, így februárban egész hónapban fizethetnek kedvezményesen. Ugyanis évek óta azt tapasztaljuk, hogy az első napokban, hetekben, illetve március közepe után jönnek nagyon sokan fizetni, februárban pedig jóval kevesebben.”

Egyre elterjedtebb az online fizetés

Szövérfi László azt is elmondta, hogy egyre többen fizetnek online, a ghiseul.ro oldal segítségével. Míg 2015-ben 2600 volt azok száma, akik otthonról vagy irodáikból kényelmesen fizették ki az adókat és illetékeket, tavaly már 7300-an használták ezt a fizetési lehetőséget.

{A}

Az igazgató arra biztatta a vásárhelyieket, hogy éljenek az online fizetési lehetőséggel, hiszen gyorsan és egyszerűen lehet így fizetni. Figyelmeztetett azonban, hogy az online és a személyes fizetés esetében is, ha pénzbírság van valakinek a nevén, akkor először azt kell kifizetnie, és csak utána törleszthetik az adót.