Íme, a nettó átlagbér, és a kettős érzés attól függően, hogy alatta vagy felette keresünk

Székelyhon 2020. január 14., 10:11

5196 lejre nőtt novemberben az országos bruttó átlagbér, ez októberhez képest 106 lejes (2,1 százalékos) emelkedést jelent; az országos nettó átlagbér 53 lejjel (2 százalékkal), 3179 lejre emelkedett – írja az Agerpres hírügynökség az Országos Statisztikai Intézet (INS) legfrissebb adatsorára hivatkozva.

Képünk illusztráció Fotó: Gábos Albin

A legmagasabb nettó átlagbérek (7610 lej) a számítástechnika ágazatában voltak, a legalacsonyabbak pedig a lábbeli gyártásban (1803 lej) – mutat rá az INS. Novemberben a legtöbb ágazatban magasabb volt a nettó átlagbér, mivel különböző prémiumokat és egyéb juttatásokat (pl. tizenharmadik fizetést) kaptak az alkalmazottak, de az is közrejátszott bizonyos szektorokban, hogy nagyobbak voltak a bevételek, illetve többfelé elbocsátásokra is sor került.

A legnagyobb mértékben – 11 és 13 százalék között – nőtt a nettó átlagbér a szerkesztés, a nyomtatás és felvételek sokszorosítása, film-, video- és televíziós műsorok készítése, hangfelvételek és zeneszerkesztési tevékenységek (beleértve a műsorszórást és továbbítást is), közúti járművek és pótkocsik gyártása területén.

{A}

A nettó átlagkereset legjelentősebb csökkenését (3,5–6,5 százalék között) a kohászati iparban, a kőolaj- és a földgázkitermelésben regisztrálták.

Az állami szektorban szeptemberhez viszonyítva a közigazgatásban (plusz 1 százalék), valamint az egészségügyben és szociális támogató rendszerben dolgozók körében (plusz 0,5 százalék) nőtt a nettó átlagbér. A tanügyben enyhe csökkenést (mínusz 0,2 százalék) regisztráltak októberhez képest.