Egy pont, közel az Eb-bravúrhoz a magyar kézicsapat – video-összefoglaló

Józsa Csongor 2020. január 13., 23:34

Óriási csatában, majdnem végig vezetett a magyar válogatott Dániával szemben. A férfi kézilabda Európa-bajnokság csoportkörének második találkozóján pontosztozkodást jegyeztek a lefújáskor.

Majdnem végig a magyarok vezettek Fotó: MKSZ/Kovács Anikó

Amíg Gyulyás István együttese a nyitófordulóban legyőzte az oroszokat, addig a vb- és olimpiai címvédő skandinávok kikaptak Izlandtól. Utóbbiak a hétfői, második játéknapon simán felülmúlták Oroszországot a férfi kézilabda Európa-bajnokságon.

Nem szeppent meg a fiatal magyar gárda a világsztárok sokaságát felvonultató, Malmö Arénában majdhogynem hazai környezetben játszó Dániától. A védelem jól zárt, ami láthatóan bosszantotta az ellenlábast, a 8. percben egyenlítettek (3–3).

Fordítani nem tudtak, Bóka, Hornyák és Nagy szállították az újabb találatokat, a 19. minutumban jött a dánok első időkérése (6–9). Nem tudott rendet rakni a fejekben a szövetségi kapitányuk, Nagy a saját térfélről lőtt egész pályás gólt, így négyre növelte az előnyt (6–10).

Fotó: MKSZ/Kovács Anikó

Két elrontott magyar ziccerrel visszahozták a skandinávokat a meccsbe, a 24. percben kiegyenlítettek (10–10). Szita és Máthé bombagóljaival az öltözőbe úgy mehettek vissza a fiúk, hogy kettővel vezettek (11–13).

A második felvonás elején sem változott nagyot a játék képe, a magyarok jól zártak, amikor pedig a védőfalon átjutottak, akkor Mikler mutatott be bravúrokat.

Bánhídi, majd Rosta a félkörről a kapusba dobták, a 44. percben érte utol az ellenfél a piros-fehér zöldeket (18–18). Átvenni a vezetést ezúttal sem tudta, Nagy és Balogh rázta meg magát, újból kettő közte.

{A}

A heteseket Balogh magabiztosan bepattintotta, a végjátékra úgy érkeztek meg az együttesek, hogy kettő volt továbbra is a magyar előny (21–23).

A dánok nem törtek meg, az 55. percben hozták egálra az állást, az 57, minutumban a mérkőzésen először vezettek (24–23).

Fotó: MKSZ/Kovács Anikó

Szita a bal alsóba helyezte, 24–24-nél kértek időt a dánok. Amilyen hosszasan lehetett, addig támadtak, a gólszerzés nem jött össze. Még 8 másodperc volt, amikor a magyarok időt kérhettek, a támadást nem tudták felvinni a kapuig.

Szívvel-lélekkel harcolt a magyar kézilabda-válogatott, végig a nagyhatalomnak számító dánok futottak az eredmény után. Ennek tükrében a döntetlennel inkább ők lehetnek elégedettek.

A zárófordulóra marad a nagy kérdés, Izland mellett ki jut tovább a következő körbe. Magyarország épp Izlanddal mérkőzik, amennyiben nem szenved vereséget, továbblép.

Férfi kézilabda Európa-bajnokság, E csoport, 2. forduló:
Dánia–Magyarország 24–24 (11–13).
A magyarok gólszerzői: Balogh Zsolt 7, Szita Zoltán 5, Nagy Bence 4, Hornyák Péter 3, Bóka Bendegúz, Máthé Dominik 2-2, Győri Máté 1.

A másik meccsen:
Izland–Oroszország 34–23 (18–11).

A csoport állása:
1. Izland 4 pont
2. Magyarország 3
3. Dánia 1
4. Oroszország 0