Az előttünk álló napokban sem kell attól tartani, hogy beköszönt az igazi tél

Székelyhon 2020. január 13., 20:25

Országszerte szép idő lesz a következő két hétben, a csúcshőmérsékleti értékek a 10 Celsius-fokot is elérhetik, kevés csapadékra inkább január 21-e után kell számítani – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) hétfőn közzétett, a január 13-a és 26-a közötti időszakra érvénye

Ahhoz, hogy a havat élvezni tudjuk, továbbra is ki kell mozdulnunk a településekről. Képünk illusztráció Fotó: Gábos Albin

Erdélyben a január 13-án jegyzett 3 Celsius-fokos átlaghőmérséklet január 16-ára 6 Celsius-fokra emelkedik. Ezt követően az átlaghőmérséklet enyhén csökken, és január 26-áig nagyjából a sokéves átlagnak (0-2 Celsius-fok) felel majd meg. Éjszaka az évszaknak megfelelően mínusz 2 és mínusz 7 Celsius-fok közötti értékek várhatók, az utolsó napokban valamivel hidegebb lesz, mínusz 9 fok köré süllyed a hőmérő higanyszála.

Csapadék ez első héten gyakorlatilag nem lesz, a másodikon, főleg 21-e és 24-e között, gyenge havazás előfordulhat.

{A}

A hegyvidéken az időszak kezdetén jegyzett átlag 1 Celsius-fokról 4 fokig melegszik fel a levegő, majd folyamatosan csökken a periódus végéig, amikor átlgosan mínusz 4 Celsius-fok várható. Az első héten éjszaka mínusz 6 és mínusz 2, a másodikon mínusz 12 és mínusz 8 fok között alakulnak a minimumok. Enyhe napi csapadékra január 18-a után lehet számítani.

A prognózis a readingi (Anglia) székhelyű Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központjának (ECMWF) adatai alapján készült.