Ellenőrök a Hargita megyei kórházakban

Széchely István 2020. január 14., 11:22

Régi épületekben működik a Hargita megyei kórházak többsége – a működési engedélyre vonatkozó követelmények betartása szempontjából ez okozza leggyakrabban a nehézségeket az egészségügyi intézményekben. A hónap végéig minden kórházban ellenőrzést végeznek.

A kórházellenőrzést minden évben elvégzi a népegészségügyi igazgatóság. Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

Hargita megyében öt kórházat – a csíkszeredait, a székelyudvarhelyit, a gyergyószentmiklósit, a maroshévízit, illetve a tölgyesit – látogatnak meg a megyei népegészségügyi igazgatóság ellenőrei. „Egyebek közt azt ellenőrizzük, hogy mennyire felelnek meg – még és már – az engedélyezési követelményeknek, azokat a jogszabályokat mennyire tartják be, amelyek szabályozzák a működést” – tájékoztatott Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Népegészségügyi Igazgatóság vezetője.

Régi épületek

Kérdésünkre Tar Gyöngyi elmondta, a Hargita megyei kórházak esetében az okozza a legnagyobb nehézséget a vonatkozó előírások betartása tekintetében, hogy már nem újak az épületek, amelyekben ezek az egészségügyi intézmények működnek. Ez alól egyedül a gyergyószentmiklósi kórház képez kivételt, amelynek az új épületét 2008-ban adták át, de annak is több mint tíz éve már.

A többi kórház létesítménye mind öregebb, némelyik – például a csíkszeredai megyei kórház csíksomlyói alegységének épülete vagy a gyergyótölgyesi pszichiátriai kórház épülete – már több száz éves. Ezek eredetileg nem is kórháznak épültek, és adottságaikból fakadóan nem minden esetben felelnek meg az új elvárásoknak,

nem is igazán alkalmasak kórházi épületnek. Például kisebbek a kórtermek, vagy nincs minden kórteremnek saját mosdója.

Ezek egyelőre nem elengedhetetlen feltételei a működési engedélynek, tehát az említett tényezők miatt nem kell kórházakat bezárni, de az egy alacsonyabb komfortfokozatot jelent, ha például egy betegnek el kell mennie a folyosó végére a mosdóba – mondta.

Tatarozott létesítmények

Az épületek azonban nincsenek leromlott állapotban. „Ezek felújított régi épületek. Igyekeznek a kórházak is az önkormányzatokkal együtt – már ahol segít az önkormányzat – rendben tartani, felújítani. De nincs arra pénz, hogy új épületekbe költözzenek, ez a legfőbb gond” – fogalmazott a megyei népegészségügyi igazgatóság vezetője.

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház külső alegységei, azaz a somlyói tüdőgyógyászati és fertőző betegségek részlege, illetve a pszichiátriai osztály esetében az is problémát jelent, hogy ezek távol vannak a kórház főépületétől, ez pedig pluszköltségeket teremt, egyebek mellett a gyógyszerek, az étel vagy a mosnivaló szállítása miatt. Ezeket a részlegeket azonban új épületekbe költöztethetik majd, a terv már a megvalósíthatósági tanulmány fázisában van, de a kivitelezés még odébb – közölte Tar Gyöngyi.

{A}

A jelenleg már folyamatban lévő kórházellenőrzést minden évben elvégzi a népegészségügyi igazgatóság, és mint azt Tar Gyöngyi érdeklődésünkre elmondta, ezeken

nagy, a betegellátást veszélyeztető hiányosságokat nem szoktak tapasztalni.

Kisebb problémák, például épületbeázás, előfordulnak, ilyenkor határidőt adnak az adott egészségügyi intézmény vezetőségének a javításra, de általános tapasztalatuk az, hogy ezeket már az ellenőrzés során igyekeznek orvosolni a kórházakban.

Tavaly intézkedtek a gyógyszerek nem megfelelő tárolása miatt is, vagyis azért, mert az egyik kórházban a padlóra tették a gyógyszereket. Ez emberi hanyagság vagy a vonatkozó előírások ismeretének hiánya miatt történhetett meg, bírságoltak is miatta – magyarázta a megyei népegészségügyi igazgatóság vezetője.