Egyelőre a meglévő elkerülő utakkal kell beérni Csíkszeredában

Kovács Attila 2020. január 14., 09:13

Nem készül további elkerülő út építésére Csíkszereda önkormányzata a város nyugati részén. A város peremvidékén, az Olt mellett az országos útügyi társaság beruházásaként készülhet egy elkerülő útszakasz, de még nem lehet tudni, hogy mikor.

A Hajnal utca nem lesz elkerülő útvonal. Az Olt menti út építésére várnak Fotó: Gábos Albin

A Csíkszeredában nemrég elkészült észak-dél irányú elkerülő út mentesíti a nyugatról érkező áthaladó forgalomtól a vasúti felüljáró hidat, és a szűk Villanytelep utcát, viszont a Rét utcán és

az új úton a híd alá visszatérő gépjárművek az északi irányból érkezőkkel együtt továbbra is a Brassói úti forgalmat növelik, amely csúcsidőben egyre nagyobb.

A város nyugati ki- és bejáratánál a dél felé tartó Hajnal utca egy gyér forgalmú, csak részben használt ipari övezeten vezet át a Fürdő utcáig, ahonnan

szükség szerint a város déli kijárata felé egy új útszakasz építésével biztosítani lehetne az átjutást.

Ezáltal a nyugatról érkező és délre, valamint ellentétes irányba tartó áthaladó forgalom számára nyílna lehetőség elkerülni a várost.

{A}

Nem dupláznak

Ilyen elkerülő út építésére nem készül a város – közölte érdeklődésünkre Ráduly Róbert Kálmán. Csíkszereda polgármestere szerint a Hajnal utcán át a megyeszékhely déli kijárata irányába azért sem lenne indokolt elkerülő útvonalat kialakítani, mert

ezzel párhuzamosan tervezik megépíteni az Országos Útügyi és Autópálya-kezelő Társaság beruházásaként a várost teljesen megkerülő útvonalat.

,,Ebből kifolyólag erre nem akarunk ráduplázni, és ez nem is volna korrekt” – magyarázta Ráduly, aki szerint ennek az útszakasznak a létrehozása szerepel a következő, 2021-27-es európai uniós ciklus támogatásra váró beruházásai között.

A még készülőben levő kerülőút. Még egy darabig ez lesz a legújabb Fotó: Pinti Attila

Régi elképzelés

Csíkszereda esetében több mint tizenegy éve merült fel az a lehetőség, hogy az országutakat ügykezelő Országos Útügyi és Autópálya-kezelő Társaság beruházásaként a várost észak-déli irányban teljesen elkerülő utat építenének az Olt folyó keleti oldalán.

Ez az E 578-as út Csíkszentkirály és Csíkszereda közötti szakaszától indulna, egy vasúti felüljáró hídon át az Olt közelében haladna, és a város északi végén túl, Csíkcsicsó közelében csatlakozna ismét az E 578-as úthoz.

Gyakorlatilag egy fél körgyűrűt jelentene, és mivel érintené a Székelyudvarhely felé vezető 13A jelzésű országutat is, a nyugati irányba tartó és onnan érkező áthaladó forgalmat is elvezetné a város mellett. Noha az út nyomvonalát a város általános rendezési tervébe (PUG) is befoglalták, az elképzelés azóta nem lépett előre, pedig a kezdeti időszakban lakossági egyeztetés is volt a beruházásról.