Számos adóügyi módosítás várható idén

Bíró Blanka 2020. január 13., 17:40

Izgalmasnak ígérkezik az idei esztendő adóügyi szempontból, hiszen tavaly év végén a kormányváltás miatt kevés módosítás jelent meg, ezeket idén léptetik életbe – hívja fel a figyelmet Debreczeni László sepsiszentgyörgyi adótanácsadó.

Képünk illusztráció Fotó: Gecse Noémi

Hogy a könyvelők és a vállalkozók időben felkészülhessenek, a Romániai Közgazdász Társaság (RMKT) Kovászna megyei fiókszervezete és a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara január 28-án negyedik alkalommal szervezi meg a Székelyföldi Könyvelők Találkozóját.

Hatékony adóhivatal és versenyképes vállalkozások címmel a pénzügyminisztérium munkatársai, adótanácsadók, pénzügyi szakemberek, egyetemi tanárok tartanak előadásokat január 28-án délelőtt tíz órától a Babeș–Bolyai Tudományegyetem sepsiszentgyörgyi kihelyezett tagozatán. Debreczeni László, a rendezvény szakmai felelőse rámutatott, a találkozó nagy érdeklődésre számot tartó előadását Doru Petru Dudaș, a pénzügyminisztérium jogi, közvetlen adózási és nyereségadózási igazgatóságának vezetője tartja, aki csapatával dolgozza ki az adófizetők besorolásának kritériumrendszerét. Ennek ismerete azért fontos a vállalkozók számára, mert

aki a besoroláson pozitív tartományba kerül, elkerülheti az adóellenőrzést.

A rangsorolás szempontjai még nem ismertek, a pénzügyminisztérium most dolgozik a törvénytervezeten, hogy azt nyilvánosságra hozhassák. A szempontok ismerete nem azért fontos a vállalkozók számára, hogy adót csalhassanak, hanem hogy az adóellenőrzésre fordított időt meg tudják spórolni, és a vállalkozás fejlesztésére összpontosíthassanak – szögezte le Debreczeni László. A rendezvényre itt lehet regisztrálni.

{A}