MAFESZT: az erdélyi színházi szakma képviselői látogatnak Székelyudvarhelyre

Kovács Eszter 2020. január 13., 17:27

Január 21. és 25. között a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház lesz a MAFESZT házigazdája. A Magyar Színházi Szövetség (MASZIN) harmadik alkalommal megrendezendő színházi szemléjén öt teátrum összesen tíz előadással várja a nagyérdeműt.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Hosszas előkészítés után, főként partiumi társulatok kezdeményezésére jött létre a színházi szövetség, melynek a székelyudvarhelyi intézmény is tagja. Szatmárnémeti és Nagyvárad után pedig idén Székelyudvarhely lehet a házigazdája a szervezet színházi szemléjének. A jövő héten zajló rendezvény érdekessége, hogy

nem a szervezők által beválogatott produkciókkal érkeznek a részvevők, így a műsoron szereplő előadásokat nehéz lenne egy központi tematikára felfűzni.

{A}

Az összekötő kapocs a kísérőprogramokban rejlik – tudtuk meg Györfi Kata programszervezőtől. Lesz ugyanis szakmai program:

kommunikációs workshopra, illetve improvizációs képzésre várják a színházi munkatársakat.

Fotó: Erdély Bálint Előd

A programról

A MAFESZT január 21-én az Udvarhely Bábműhely Béka-királykisasszony című bábelőadásával rajtol, majd a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház társulata mutatja be IV. Henrik című produkcióját. Január 22-én,

a magyar kultúra napján Pos7ter címmel hét grafikus színházi plakátokból rendezett kiállítására várják a nagyérdeműt, majd este a házigazdák előadásában A mi kis városunk című darab tekinthető meg.

Január 23-án a Csíki Játékszín vendégszerepel a Sirály című produkcióval, majd 24-én a táncszínházé a főszerep a Nagyváradi Táncegyüttes és a szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának közreműködésével.

Január 25-én a nagyváradi Szigligeti Színház Lilliput Társulata mutatja be a Toldit, majd ugyancsak a nagyváradi színház Lila akác című produkciójának kétszeri előadásával zárul a MAFESZT.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Hangsúlyos az időpont

Nem véletlen a fesztivál időzítése – mondta el Nagy Pál. A székelyudvarhelyi színház igazgatója kifejtette: a MAFESZT kifejezetten a magyar kultúra napjára szerveződött, az időpont több szempontból is szerencsés, egyetlen hátránya, hogy

ebben az időszakban nincs pályázati lehetőség, így a rendezvényt önköltségen kell megvalósítania a szövetségnek.

Fotó: Erdély Bálint Előd

„A kortárs színházi fesztivállal szemben a MAFESZT előnye, hogy több nagyszínpadi előadás is szerepel a programban, így reményeink szerint minél több néző eljut a színházba” – jegyezte meg. A fesztiválra egyébként több mint 150 szakmabelit várnak, és bár nem lesznek szervezett közönségtalálkozók,

a színházi büfé mindennap reggeltől üzemel, itt lehet majd találkozni, beszélgetni az alkotókkal.

A rendezvény teljes programja a Tomcsa Sándor Színház honlapján, illetve a TomcsApp-on és az esemény Facebook-oldalán is böngészhető. Az előadásokra már kaphatók jegyek.