„Hazavitték” a Sepsiszentgyörgy központjában bóklászó rókát

Bíró Blanka 2020. január 13., 18:07

Elaltatták, majd az erdőben szabadon engedték azt a rókát, amely Sepsiszentgyörgy központjában, a belvárosi Erzsébet parkban bukkant fel. A vadat hétvégén a játszótér környékén fotózták le zsákmányával a szájában.

Időnként előfordul, hogy élelemszerzés céljából bemennek a rókák a lakott településekre. Képünk illusztráció Fotó: Gábos Albin

„A récetolvajt – mert egy réce volt a szájában – az állategészségügyi szakemberek felügyelete mellett a sepsiszentgyörgyi kutyamenhely munkatársai elkábították, majd a helyi rendőrök visszavitték az erdőbe, és szabadon engedték” – tájékoztatta lapunkat Sikó-Barabási Sándor, a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság vezetője.

„A róka opportunista állat, oda megy, ahol könnyen szerez táplálékot, azokon a területeken, ahol honos, a nagyvárosokban is felbukkan, ám aggodalomra nem ad okot” – részletezte a főállatorvos. Időről időre felbukkannak a rókák Sepsiszentgyörgyön, idén télen is több alkalommal láttak a tömbházak között.

{A}

A főállatorvos szerint ez nem újdonság, régen is bejártak a falvakba a rókák, de a nagyvárosokban is megélnek, Londonban az 1800-as évek óta számon tartják a rókákat, Zürichben pedig több száz példányról tudnak a város területén.

A róka csak abban az esetben jelent veszélyt, ha veszett, ám Kovászna megyében az elmúlt években egyetlen megbetegedést sem jelentettek,

az oltáskampányok sikeresnek bizonyultak. Minden évben elhelyezik a kotorékok közelében a vakcinát tartalmazó csalit, a nehezen megközelíthető helyekre pedig helikopterből szórják. A szakemberek arra figyelmeztetik a lakosságot, hogy ne etessék és ne is zaklassák a településen felbukkanó rókákat.