A Joker kapta a legtöbb Oscar-jelölést, idén nem szoríthatunk magyar filmnek a díjátadón

Tamás Attila 2020. január 13., 16:31

A Joker, Az ír, az 1917 és a Volt egyszer egy Hollywood... kapták a legtöbb jelölést a 92. alkalommal átadandó Oscar-díjakra. A Jokert 11 kategóriában, míg a fent említett többi alkotást egyenként 10 kategóriában jelölték az amerikai filmakadémia tagjai a legrangosabbnak számító filmdíjra.

A legjobb film-kategória jelöltjei. Kilenc film közül választják ki a legjobbat Fotó: Székelyhon-montázs

Egyenként hat jelölést kapott a Kisasszonyok, a Jojo Nyuszi, a Házassági történet és az Élősködők. Az Akik maradtak című magyar filmet végül nem jelölték díjra a legjobb idegennyelvű filmek kategóriájában.

{A}

A legjobb film díjára kilenc alkotást jelölt az amerikai filmakadémia, így a Joker, Az ír, az 1917, a Volt egyszer egy Hollywood..., a Ford v Ferrari, a Paraziták, Jojo Nyuszi, a Kisasszonyok, a Házassági történet közül kerül ki az év legjobb filmje a február 9-én, Los Angelesben tartandó 92. Oscar-díjátadón.

{K1}

A legjobb színész kategóriában Adam Driver, Antonio Banderas, Joaquin Phoenix, Jonathan Pryce és Leonardo Dicaprio esélyesek a díjra, a legjobb színésznő kategóriában pedig Charlize Theron, Cynthia Erivo, Renée Zellweger, Saoirse Ronan és Scarlett Johansson versenyeznek.

{K2}

A legjobb férfi mellékszereplő versenyében Al Pacino, Anthony Hopkins, Brad Pitt, Joe Pesci, Tom Hanks közül dől el, hogy ki kapja az aranyszobrocskát, míg a legjobb női mellékszereplő Florence Pugh, Kathy Bates, Laura Dern, Margot Robbie, Scarlett Johansson ötöséből kerül ki.

{K3}

A legjobb rendező Oscar-díjára Bong Joon Ho, Martin Scorsese, Quentin Tarantino, Sam Mendes és Todd Phillips esélyesek, míg a legjobb animációs film az Így neveld a sárkányodat 3, a Keresem a testem, a Klaus, a Hiányzó lánccszem és a Toy Story – Játékháború negyedik része esélyes.

A jelöltek teljes listáját ide kattintva lehet megnézni.