Új játékosok érkeznek az FK Csíkszeredához

Dobos László 2020. január 13., 11:13

Az elkövetkező időszakban több változás várható a román labdarúgó 2. Ligában szereplő FK Csíkszeredánál. Az újdonságokról Szondy Zoltánt, a klub elnökét kérdeztük.

Eder Gonzales meghatározó játékosa volt az FK Csíkszeredának. Tavasszal is számítanak játékára Fotó: Pinti Attila

– Hat hét múlva, február 22-én rajtol a román másodosztályú labdarúgó-bajnokság tavaszi idénye. Mikor kezdődik a felkészülés, hol edzőtáborozik a csapat?

– A felkészülést hétfőn Csíkszeredában kezdjük el, de január 24-én Ciprusba utazik a keret. Azért választottuk Ciprust, mert Törökországban ebben az időszakban sok az eső. Az FK Csíkszeredánál a felnőtt csapathoz hasonló hangsúlyt kapnak az ifjúsági, akadémiai együttesek is, amelyek szintén január 13-án kezdik el a felkészülést. A felnőtt csapat után pár nap késéssel az FK Csíkszereda U19-es csapata is Ciprusba utazik edzőtáborba, hiszen számos U19-ben játszó fiatal játékosunk bemutatkozott már a felnőtt csapatban, és reméljük, további fiatalok fognak bemutatkozni a másodosztályban.

{A}

Bonyolítja az U19-esek helyzetét, hogy három nagyon jó játékosunkat, Marius Corbut, Demeter Zsombort és Szín Ferencet elviszi a Puskás Akadémia. Ezúton is köszönetet mondok a három gyereknek, amiért becsülettel és tudásuk legjavát adva képviselték eddig a klubot, az akadémiát. Büszkék vagyunk mindhármukra. Szintén az U19-esekkel kapcsolatos hír, hogy a Román Labdarúgó-szövetség (FRF), személyesen Mihai Stoichiță technikai igazgató, illetve Daniel Oprescu vezetőedző kérésére Casiadi-Bakó Somát és a fiamat, Szondy Botondot elengedjük az U18-as válogatottal február 5–12. között egy nagyon erős spanyolországi turnéra. Rajtuk kívül az U19-es válogatottnak Gyenge Szilárd, az U17-esnek pedig Gergely Botond és Csala Róbert a tagja. Lesznek felkészülési mérkőzések, ezekről majd időben értesítjük szurkolóinkat.

– Változás a stábban?

– Az edzői gárda marad, egy teljes akadémiát érintő változás, hogy a Medgyesi Gaz Metan volt elnöke, Eugen Pârvulescu fogja ellátni klubunknál a sportmenedzseri tisztséget, ami gyakorlatilag abból áll, hogy fiatal játékosaink karrierjét menedzseli. Ilyen poszt eddig nem volt a klubnál.

– Vannak távozók, illetve érkezők a felnőtt csapatnál?

– Amióta én az FK Csíkszereda elnöke vagyok, soha ilyen nehéz és bonyolult átigazolási szezonunk nem volt. Köztudott, hogy az ősz végén, erkölcsileg megkérdőjelezhető módon, elment Soufiane Jebari. Az utóbbi időben hol beteg, hol sérült volt, hol szimulált, és kijelentette, hogy ha nem bontjuk fel a szerződését, akkor ő abbahagyja a futballt, és az apja már itt is van, és viszi haza. Elengedtük, és erre másnap aláírt az UTÁ-val. Erkölcsileg megkérdőjelezhető magatartás az övé. Több játékostól megváltunk, vagy folyamatban van a megválás.

Neveket egyelőre nem mondok, de valószínű, hogy Ederen kívül minden külföldről érkezett nem magyar játékossal szerződést bontunk.

A szakvezetésnek az a véleménye, hogy aki külföldről érkezett, annak a játékosnak kétszer jobbnak kell lennie a helyieknél. Ha ugyanolyanok, mint a saját nevelésű játékosaink, akkor semmi értelme tartani őket. Egy nevet csak mondok: Logon, akik 21 mérkőzésen egy gólt lőtt és egy gólpasszt adott. Erre a statisztikára a mi fiataljaink is képesek.

Fotó: Pinti Attila

Két biztos érkező van, az egyik a támadó középpályás poszton játszó, 26 éves, Németországban született Marvin Schieb, aki a Temesvári ASU Poli csapatától érkezik. Még nem vagyunk az aláírás stádiumában, de mindenben megegyeztünk a 18 éves Salvatore Marronéval. Érdekes figura, 2001-ben született Németországban, olasz apától és román anyától. Megvan az olasz és a német állampolgársága, de román is, mivel az U18-as, majd az U19-es román válogatottban kezdőember volt. Németországban járt iskolába, a német futballiskola neveltje, és bal oldalon minden poszton bevethető. Az őszi szezonban a Dunărea Călărași-nál játszott, ahol lőtt gólt, adott gólpasszt.

Előrehaladott tárgyalásaink voltak Kovács Loránddal, aki ősszel az Újpestnél játszott, és aki végül a Sepsi OSK-t választotta. Ide akartuk hozni Hamedet a Sepsitől, de végül ez nem valósult meg. Az átigazolási időszak még csak most kezdődik a 2. ligás csapatok számára, így vannak lehetőségeink erősíteni. Az biztos, hogy a közös felkészülésre a Székelyudvarhelyre kölcsönadott fiatal játékosainkat, Pál Kristófot és Berkeczi Csongort visszahívjuk, de kipróbáljuk Györgydeák Aport is.

Várunk még egy középhátvédet és egy befejező csatárt, valószínűleg magyarországit vagy a szerb első ligában szereplő testvérklubunk, a Topolya segítségével a dél-szláv térségből.