Előtérben Székelyföld: közel harminc legendát mutat be a rajzfilmsorozat első évada

Fülöp-Székely Botond 2020. január 13., 13:30

Elkészült a Székelyföldi Legendárium rajzfilmsorozatának első évada: közel harminc legendát és mondát ismerhetnek meg a nézők a tizenhárom összefüggő rész során. A nagyközönség márciusban láthatja először az alkotást.

Fazakas Szabolcs Fotó: Erdély Bálint Előd

Összesen tizenhárom, átlagosan nyolcperces összefüggő részből áll a székelyföldi legendákat bemutató rajzfilmsorozat, amelyen jelenleg az utolsó simításokat végzi a csapat – fejtette ki a Székelyhonnak Fazakas Szabolcs ötletgazda, a sorozat képi forgatókönyvírója, operatőre, producere. Mint mondta, nem kevés munka áll a székelyudvarhelyi stúdió munkatársai mögött, hiszen

a projekt még 2015-ben kezdődött el, és 2018 közepéig csak tanulásról szólt.

Utóbbihoz több ország neves szakembereitől is segítséget kaptak. „Első lépésként legyártottunk egy részt, majd ezt folyamatosan frissítettük, újítottuk a tanultak alapján, hiszen el kellett jussunk egy bizonyos szintre ahhoz, hogy másfél évvel ezelőtt elkezdhessük a jelenlegi sorozat legyártását” – emlékezett vissza a kezdeményező.

{A}

A rajzfilmek különlegessége, hogy noha 3D-ben készültek el, a legendákat 2D-ben láthatják a nézők. Az évadban lévő történeteket Csaba királyfi lovának aranypatkója köti össze, amelyet Zete és Rika már az első részben megtalálnak. Ennek segítségével látják ugyanis a legendákat. Az Ördög, valamint segítői, Csetlik és Botlik persze mindent megtesznek, hogy megszerezzék a patkót, hiszen azzal megsemmisíthetik a legendákat. Ezt próbálja megakadályozni Zete, Rika, Nagyapó és Szőrmanó.

Fotó: Erdély Bálint Előd

A sokszor komikus, akciódús és rengeteg korunkbeli utalást tartalmazó részek során

közel harminc székelyföldi legendával és mondával ismerkedhetnek meg a nézők

– fogalmazott a producer. Hozzátette, van olyan rész, amelyben négy-öt monda is szerepel, hiszen a rajzfilmpiac megköveteli, hogy a lassú, vontatott animációs filmek helyett pörgősebb cselekmény legyen. Arra is kitért, hogy az évad első két részével már számtalan díjat bezsebeltek nemzetközi szinteken.

Mi nem DVD-s polcra gyártjuk ezeket a rajzfilmeket, hanem azt szeretnénk, hogy a tévécsatornák műsorsávjában is helyük legyen a világ minden táján. Éppen ezért készítünk román és angol szinkront is

– osztotta meg terveiket Fazakas Szabolcs. Rámutatott, biztos benne, hogy más nemzetiségű gyerekek és felnőttek számára is élvezhetők a székelyföldi legendákat bemutató rajzfilmek, hiszen közérthető cselekményük, mondanivalójuk van.

Fotó: Székelyföldi Legendárium

A sorozat ősbemutatója március végén lesz Székelyudvarhelyen, a későbbiekben pedig igyekeznek minél több helyszínen levetíteni. Fazakas Szabolcs elmondta, már elkezdték a sorozat következő évadának gyártását. Egyelőre csak annyit árult el erről, hogy nem csak székelyföldi legendákat mutatnak majd be, hanem a Kárpát-medence más részeiről származókat is.