Megtanulni az életmentés és tűzoltás alapismereteit

Antal Erika 2020. január 12., 20:10

Immár több éve tart felkészítőt a Hargita és Maros megyei tűzoltóság olyan civileknek, akik fontosnak tartják elsajátítani az életmentéshez és a tűzoltáshoz szükséges alapismereteket, amelyeket vészhelyzetek esetén a gyakorlatban is hasznosíthatnak.

Egy csapat fiatal önkéntes a Maros megyei tűzoltóság udvarán Fotó: Maros megyei tűzoltóság

Annak, aki a tűzoltóságnál szeretne önkénteskedni, előbb egy elméleti és gyakorlati képzésen kell részt vennie, valamint egészségi – mind fizikai, mind pszichés – szempontból is meg kell felelnie.

16 és 65 év közötti egészséges, büntetlen előéletű személyek jelentkezhetnek a tanfolyamra, amelyen alap-, majd szakmai képzésben részesülnek.

Elsőként az alapvető elsősegélynyújtás módját sajátítják el, azt, hogy miként kell újraéleszteni egy felnőttet, gyereket vagy csecsemőt, hogyan ismerhető fel egy csonttörés, illetve melyek az első teendők ilyen esetben, hogyan kell a törést rögzíteni, milyen módon kell a vérzést csillapítani és elállítani, a működő életfunkciókat felismerni.

{A}

Az elsősegélynyújtás elsajátításakor a különböző műszaki eszközök használatára is megtanítják az önkénteseket, például a defibrillátor kezelésére, a sérült ellátására.

Azt is megtanulják, hogy tűz esetén az oltási eszközöket miként használják, hogyan nyissanak ajtót vagy ablakot, ha tűz üt ki egy helyiségben, hogyan menekítsék ki az ott tartózkodó személyeket.

Maros megyében 2016 óta 220-an végeztek el tűzoltótanfolyamot. Hargita megyében az önkéntesképzési program indulásakor, 2016-ban nyolcan jelentkeztek, a következő évben tíz személy végezte el a tanfolyamot – mondta a Székelyhonnak Alina Maria Ciobotariu, a megyei vészhelyzeti felügyelőség szóvivője. 2018-ban két tanfolyamot indítottak, ezeket 7, illetve 2 személy végezte el, majd 2019-ben újabb két kurzust tartottak, 3, illetve 7 személy számára.

Miért vonzó a részvétel?

Érdeklődésünkre, hogy miért vonzó a fiataloknak vagy felnőtteknek a tűzoltóságnál tanulni és gyakorolni, Ciobotariu azt mondta, ez egy olyan tevékenység, amelyre önként jelentkezik az, akit érdekel a segítségnyújtásnak ez a lehetősége.

Szép és nemes feladat elsajátítani mindazt, amivel emberek életét, értékeit, javait menthetik meg

– fogalmazott. Hasonlóképpen vélekedett Dan Petru Daniel, a Maros megyei tűzoltóság szóvivője is. Mint kifejtette, ezek a fiatalok szabadidejükben nem otthon üldögélnek tétlenül, hanem tanulnak. Hozzátette, az önkéntesként eltöltött idő erősíti a felelősségvállalást, az empátiakészséget, ugyanakkor gazdagabbá teszi a szakmai önéletrajzot is, amikor egy állásra jelentkezik valaki. Az elméleti felkészítő után az önkéntesek a gyakorlati tudnivalókat a megyei tűzoltóság központjában, illetve saját településükön vagy az ahhoz legközelebbi tűzoltósági ponton sajátíthatják el.

Aki elvégzi a tanfolyamot, önkéntesi feladatokat láthat el bármely tűzoltóalakulatnál.

Egyfajta pályaválasztási irányadó is lehet egy ilyen tanfolyam – magyarázta Dan Petru Daniel, hozzátéve, hogy többen is jelentkeztek az altiszti iskolába vagy katonai akadémiára, illetve orvosi egyetemre, hogy a diploma megszerzése után hasonló pályán folytassák karrierjüket.