A szén-dioxid-kibocsátásra vonatkozó projekt mellett döntöttek Sepsiszentgyörgyön

Bíró Blanka 2020. január 12., 18:38

Megszavazta legutóbbi ülésén a sepsiszentgyörgyi önkormányzat a szén-dioxid-kibocsátásra vonatkozó projektet, a társfinanszírozásra 42 millió lejt hagytak jóvá.

A munkaterv többek között a tömegközlekedés korszerűsítését tartalmazza. Képünk illusztráció Fotó: Haáz Vince

A város hosszú távú mobilitási tervének megvalósítására a Regionális Operatív Program révén hívnak le támogatást. A terv kilenc integrált elemet tartalmaz, többek között a tömegközlekedés korszerűsítését, elektromos buszok vásárlását, városon kívüli buszgarázs építését, a buszmegállók modernizálását, utak felújítását, valamint a közlekedésmenedzsment kidolgozását és életbe ültetését.

A gyalogos és kerékpáros közlekedést is elősegítik, járdákat javítanak meg,

gyalogos- és kerékpároshidat építenek az Olt-folyón, kerékpárutat az Olt-töltésen,

és kerékpárkölcsönző rendszert alakítanak ki a városban. A pályázatot tavaly nyújtották be, átment minden ellenőrzési szakaszon, és az előszerződés szakaszában van. A projekt értéke összesen 127 millió lej, ebből a sepsiszentgyörgyi önkormányzat 14,3 millió lejt finanszíroz el nem számolható költségként, és további 27,7 millió lejt a pályázat 24,6 százalékos önrészeként.

{A}

A középrégió hat megyeszékhelye összesen 177,84 millió eurót hívhat le a városok fejlesztésére. Az EU-s pénzek lehívásának feltétele, hogy ki kell dolgozni az Integrált Fejlesztési Stratégiát és a település hosszú távú mobilitási tervét.

Egy másik követelmény, hogy a megyeszékhelyek olyan városfejlesztési projekteket dolgozzanak ki, amelyek céljai között szerepel a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése, a környezetvédelem és az erőforrások hatékony kihasználása, a társadalmi befogadás népszerűsítése és a szegénység, valamint a diszkrimináció leküzdése, az élethosszig tartó tanulás elősegítése. A városvezetők eldönthetik, hogy melyik témakörben pályáznak, a fenntartható közlekedés fejlesztése kötelező, a többi elem opcionális.