Megszűnik a gyergyószárhegyi alszegi iskola

Hegyi Zsuzsánna 2020. január 12., 18:07

Gyereklétszám miatt megszűnik az alszegi iskola Gyergyószárhegyen – hangzott el a múlt évet értékelő falugyűlésen. A község elöljárói nemcsak a 2019-es évben történt megvalósításokról számoltak be, hanem az elmúlt három és fél év tevékenységeire is emlékeztették a szárhegyieket.

Fotó: Hegyi Zsuzsanna

„Itt vannak a szépen felújított iskolaépületek, ellátva mindenféle modern technikai berendezéssel, csak sajnos úgy járunk, hogy mindjárt gyermek nincs” – mondta első felszólalóként a 2019-re szóló évértékelőjében Ferencz Piroska, a gyergyószárhegyi Bethlen Gábor Általános Iskola igazgatója.

Rámutatott, a 2016–2017-es tanévben összesen 22 iskolai és óvodai csoport volt a községben, 406 gyerekkel, ez a szám azonban folyamatosan csökkent, és erre a tanévre már csak 369 gyermeket írattak be. Ennek megfelelően a 2019–2020-as tanévben

már csak 19 csoport működik, ami ahhoz vezetett, hogy a következő iskolai évtől megszűnik az oktatás az alszegi iskolában.

Az igazgatónő emellett beszámolt a múlt évi költségvetésük alakulásáról. Összesen 269 ezer lej állt rendelkezésükre, amelyből 165 ezer lej állami és 104 ezer lej helyi önkormányzati hozzájárulásból tevődött össze. Elhangzott, a fenntartási költségek mellett rendbe tették az iskola archívumát, számítógépeket és kivetítőket vásároltak a tantermekbe, garázst, illetve fatárolót építettek a régiek helyére.

Fotó: Hegyi Zsuzsanna

„Szükség lenne egy nagyobb autóbuszra” – mutatott rá Ferencz Piroska, hozzátéve, hogy a mostani elévült és folyamatosan javításra szoruló 15 személyest egy 26 vagy 30 személyesre cserélnék, hogy ne kelljen naponta esetenként több utat megtennie az iskolabusznak az ingázó tanulókkal.  

A következő tanévet az előkészítősök már a község központi iskolájában kezdik, mert ott is kevés a gyermek. Harminc körüli beiskolázottra számítanak, és egyelőre a felszegi iskolában is indul osztály, mert várhatóan ott is lesz tizenkét gyermek – összegzett az igazgatónő.

Hiába építkezünk, hiába próbálunk bármit is előre vinni, ha nincs, akinek

– ismerte el Danguly Ervin, Gyergyószárhegy polgármestere évértékelője kezdetén. Hozzátette, vitái voltak a Hargita megyei tanfelügyelőségen az iskola megszüntetése miatt, de sajnos nem tudta ezt megakadályozni, illetve nem sikerült megértetnie azt sem, hogy

ha megszűnik az intézmény, sokkal nehezebb lesz idővel újraindítani.

Megragadva az alkalmat arra kérte a fiatal szülőket, hogy ne vigyék Gyergyószentmiklósra tanulni gyerekeiket, inkább a községben iskolázzák be őket.

Fotó: Hegyi Zsuzsanna

Az elöljáró rámutatott, a polgármesteri hivatal szakosztályainak jelentései és kimutatásai alapján készült el a beszámolója. Elsőként az elmúlt három és fél év, vagyis polgármesteri mandátumából eltelt időszakban történteket vázolta. Hangsúlyozta, munkájuk során nemcsak a helyi szakapparátusnak, hanem a politikai lobbinak is köszönettel tartozik.

A mandátum kezdetétől az elődök projektjeit folytatták, illetve számos újat is elkezdtek. Ilyen az utcák aszfaltozása, az ivóvíz- és csatornahálózat kiépítése. Volt járdaépítés, megtörtént a főtér rendbetétele, korszerűsítették a közvilágítást, fejlesztették a kiépített kamerarendszert. Emellett folyamatos a helyi labdarúgópálya, a sportcsarnok és a jégpálya karbantartása, illetve a temető és a középületek rendbetétele, valamint a patakmeder és az árkok tisztítása.

Rendezték az adósságokat, stratégiát váltottak az erdőgazdálkodás terén, helyrehozták az egyházzal való konfliktusokat, rendbetették a község archívumát és leltárát.

Fotó: Hegyi Zsuzsanna

Az elöljáró szerint  fejlődő, jó kapcsolata van az önkormányzatnak a civil szervezetekkel, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központtal és a kolostort fenntartó ferences rendi szerzetesekkel is. Létrehoztak egy átlátható kommunikációs rendszert, amelynek köszönhetően informálni tudják a szárhegyieket.

Elhangzott, számos beruházás van folyamatban jelenleg is községben. Nagyobb tételt az erdők adminisztrálása, a napközi otthon építése, a felszegi falurész útépítése, a jégpálya kivilágításának modernizálása, az intézmények víz- és fűtésrendszerének felújítása, a güdüci községház építése és a gyógyszertár felújítása jelent. A jövőben a kataszteri problémák rendezését szeretné megoldani a település, amelyre 160 ezer lejes támogatást írtak alá. A vasúton túli részen kezdik el a külterületek rendezését, telekkönyvezését.

Lesz per és konfliktus is, többéves tevékenységre lehet számítani, de így tud megoldódni a helyzet

– ismertette a polgármester.

A település éves költségvetésének alakulását a könyvelőség ismertette. A helyi önkormányzat összjövedelme 2019-ben a korábbi évekből maradt jövedelemmel együtt meghaladta a 12 millió 994 ezer lejt. A kiadások összege pedig több mint 11 millió 656 ezer rúg. A saját költségvetésen kívüli résznél összesen több mint 2 millió 400 ezer lejjel számoltak. Ezen az oldalon a kiadás több mint 953 ezer lej volt. A pénzügyi osztály adatait ismertetve Danguly Ervin elmondta, többmilliós nagyságban vannak kintlévőségeik. Múlt évről mintegy 800 ezer lejes adóhátralékkal számolnak, ennek nagy hányadát a befizetetlen büntetések teszik ki, mintegy 518 ezer lej értékben.

{A}

A falugyűlésen Györffy Gábor alpolgármester értékelőjében az erdőgazdálkodásról beszélt. Elmondta, hogy az 1908 hektárnyi erdős terület 120 hektárral egészült ki. Egy korábban meghozott erdőgazdálkodási kvótamódosítás miatt tavaly csak a széldöntések és gyérítések nyomán kitermelt fát tudták értékesíteni. 3520 köbméter fát termeltek ki, több mint 865 ezer lej értékben.