Drágult a hulladékszállítás, de továbbra is biztosítanak kedvezményt

Bíró Blanka 2020. január 12., 17:24

Egy lejjel növelte a hulladékszállítási díjat január 1-jétől a Öko Sepsi Közösségek Közötti Társulás, mert kormányrendelettel a korábbi tonnánként 30 lejes hulladéklerakási illetéket 80 lejre növelték.

Képünk illusztráció Fotó: Haáz Vince

Sepsiszentgyörgyön alkalmazzák az áremelést, ugyanakkor a Tega Rt. köztisztasági vállalat kedvezményeket is biztosít: az éves hulladékszállítási díjat idén is kedvezményesen lehet törleszteni, 10 százalékot spórol meg az, aki április 30-ig az egész évre kifizeti a díjat, illetve 5 százalékot, aki félévre fizet – tájékoztatott Máthé László igazgató.

A 70 évesnél idősebb, 800 lej alatti nyugdíjjal rendelkező idős személyeknek nem kell fizetniük a hulladékszállításért, a 801–1000 lej közötti nyugdíjjal rendelkezők pedig 50 százalékos kedvezményben részesülnek.

Az engedmény akkor érvényes, ha egy 2020-as nyugdíjszelvénnyel alátámasztják a kérésüket, amelynek határideje március utolsó napja, és minden évben meg kell ismételni. A hulladékszállítási díjat online is ki lehet fizetni.

{A}

Kovászna megyében 145 ezer személynek van szerződése a hulladék elszállítására. Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Komandón a szelektív hulladék aránya 40 százalékos, a falvakban átlagosan 22 százalék.

A hulladéklerakási megemelt illetéket a lerakóba kerülő vegyes szemét után kell befizetni, ezért arra törekednek, hogy minél nagyobb mértékben szelektáljanak, és kevesebb hulladék kerüljön a lerakóba.

Kovászna megye országos szinten élen jár az újrahasznosítható hulladék szétválogatása terén, de hogy teljesíteni tudják az előírt 50 százalékos arányt, további befektetésekre van szükség, többek között egy olyan rendszerre, amely a lebomló hulladékot szárítja és kezeli.