Az EU különböző országaiból érkeznek fiatalok Gyergyószentmiklósra

Hegyi Zsuzsánna 2020. január 11., 15:28

Hat országból 36 fiatal érkezik Gyergyószentmiklósra, hogy a Gyergyó Területi Ifjúsági Tanács (GYTIT) által pályázott Erasmus+ ifjúsági csereprogramon részt vegyenek.

Képünk illusztráció Fotó: 123RF

A program első részét múlt év októberében Szerbiában tartották, a másodikra január 11–19. között Gyergyószentmiklóson kerül sor. „Cél a fiatalok mobilitásának segítse: egyik országból a másikba látogathatnak el úgy, hogy közben megismerkedhetnek más helyek kultúráival, adott tematikát feldolgozva” – ismertette Lukács Rajmond, a program trénere.

Hat országból – Szerbiából, Magyarországról, Romániából, Macedóniából, Lengyelországból és Csehországból – hat-hat, összesen tehát 36 fiatal érkezik Gyergyószentmiklósra. Erős Levente, a Gyergyó Területi Ifjúsági Tanács elnöke azt mondta, ez egy önszerveződő és fejlesztő program, amelynek részeként a vendégek első körben ismertetik hazájuk demokráciai berendezkedését, majd felépítenek egy általuk elképzelt országot, fiktív vezetéssel. „Egyhetes programjuk idején lehetőségük lesz szórakozni is, hiszen kulturális esteket tartanak majd, valamint egynapos Gyilkos-tói kirándulást is szervezünk számukra” – részletezte az ifjúsági szervezet elnöke.

{A}

A gyergyószentmiklósi lakóknak is jut szerep: a program mindenki számára nyitott zárókonferenciával ér véget, ugyanakkor a fiatalok ittlétének második napján, január 12-én helyi családok fogadhatják őket. A 0740–607529-es telefonszámon olyanok jelentkezését várják, akik megvendégelnének egy-két külföldi, Erasmus+ programon résztvevőt. A vacsora költségeit a GYTIT állja, viszont feltétel, hogy a jelentkező családokból legalább egyvalaki társalgási szinten beszéljen angolul.