Idén autópályán közlekedhetünk Radnót és Aranyosgyéres között – reméli a miniszter

Simon Virág 2020. január 10., 15:30

Noha a szállításügyi miniszter Nyárádtőn több mint egy órát hallgatta az autópályát építők panaszát, a találkozó utáni sajtótájékoztatón azt nyilatkozta, nagy reményeket fűz ahhoz, hogy már idén közlekedhetünk a Radnót–Maroskece és Maroskece–Aranyosgyéres közötti szakaszon.

Bode miniszter középen, mellette a Maros és Kolozs megye prefektusa Fotó: Haáz Vince

A szállításügyi miniszter pénteken délelőtt az erdélyi autópálya Maros megyei szakaszát látogatta meg, ott találkozott a jelenleg építendő két pályaszakaszon dolgoztató cégek képviselőivel. A találkozón kiderült, hogy jól haladnak a munkálatokkal a Radnót–Maroskece közötti szakaszon, ahol – az építtető ígérete szerint – júniusban meglesznek minden munkálattal, és átadásra kész lesz a 17, 9 kilométeres szakasz.

Nagy gondok vannak azonban a következő, 15,6 kilométeres szakasszal, amely Maroskece és Aranyosgyéres között épül. Itt a fővállalkozó, a Straco cég jogi felszámolás alatt van, emiatt

nem fizette ki az alvállalkozók által elvégzett munkát,

így azok tavaly vagy nem dolgoztak, vagy elmaradt az elvárt „ritmus”. A találkozón több alvállalkozó sérelmezte, hogy a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) bár ismeri a gondokat, nem egyenesen az alvállalkozóknak fizet, hanem a Stracónak, de az a maga során nem utalja tovább a pénzeket.

{A}

A CNAIR igazgatója, Sorin Scarlat azt mondta, nekik a számvevőszék nem engedi meg, hogy kétszer kifizessék ugyanazt a munkálatot. Az alvállalkozók szerint a szerződés lehetővé teszi, hogy a társaság egyenesen nekik fizessen, és nem az ő gondjuk kellene legyen, hogy a CNAIR hogyan oldja meg a konfliktust a fővállalkozóval, illetve az állam ellenőrző szerveivel.

A Straco képviselője a helyszínen megígérte, hogy amennyiben a bíróság éppen pénteken nem mondja ki, hogy a vállalat csődbe ment, megpróbálja kifizetni az alvállalkozók tartozását, mintegy 8 millió lejt.

A helyszínen lévő alvállalkozók pedig azt ígérték meg, ha megkapják az elmaradásokat, hajlandók folyatni a munkát.

Azonban megtörténhet, hogy a bíróság kimondja a Straco csődjét, ez pedig azt jelenti, hogy a csaknem 16  kilométeres pályaszakasz, amely jelenleg 31 százalékban van kész, kivitelező nélkül marad, így újra versenytárgyalást kell szervezni, új kivitelezőt kell találni.

Fotó: Haáz Vince

Lucian Bode szállításügyi miniszter reményét fejezte ki, hogy ez nem történik meg, és a Staco, valamint az alvállalkozók be tudják fejezni a munkálatokat. Elhangzott az is, hogy lehetséges, hogy azon „törvényi hiányosság” miatt is alakultak így a dolgok, amely megengedte, hogy a versenytárgyaláson a legkisebb árajánlatot fogadják el. Ez azt jelentette, hogy a Straco  a pályaszakasz megépítését a becsült összeg 43 százalékáért vállalta el.

Bode hozzátette, amennyiben más pályaszakaszok esetében is találkoznak azzal a jelenséggel, hogy a fővállalkozó megkapja a pénzt, de az alvállalkozónak nem utalja tovább, és emiatt a kis, helyi cégek anyagi nehézségbe kerülnek, módosítani fogják a törvényt oly módon, hogy a CNAIR egyenesen az alvállalkozónak fizessen az elvégzett és kiszámlázott munkálatért.

Ami a Marosvásárhely–Nyárádtő közötti pályaszakasz megépítését illeti, a CNAIR igazgatója azt mondta, előre láthatóan január végéig a megbízott bizottság, a bírósági döntés alapján ki fogja jelölni a nyertes kivitelezőt. Mint ismert, két cég szerette volna elkészíteni az említett pályaszakaszt, de a nyertest kihirdetése után a vesztes óvást nyújtott be, így évek óta semmiféle előrelépés nem történt ebben az ügyben. Az óvással kapcsolatban január végére várható eredmény. A nyertes cég kihirdetése és a munkálatok elkezdése azért is nagyon fontos, mert 2020 áprilisában lejár az építkezési engedély, és addig meg kellene kezdeni a munkálatot.

A Marosvásárhely–Aranyosgyéres közötti pályaszakasz több részből áll: Marosvásárhely–Nyárádtő, Nyárádtő–Radnót (ezen már lehet közlekedni), Radnót–Maroskece és Maroskece–Aranyosgyéres.